Bøger / faglitteratur til børn

Fra A til Å : historien om hvordan vi lærte at skrive


Beskrivelse


Om skriftens og skrivningens historie fra kileskrift, skrifttegn og hieroglyffer over opfindelsen af alfabetet og senere bogtrykkerkunsten til computeren og moderne piktogrammer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 24. okt. 2001

Samtidig med en bog om tallenes oprindelse udgives denne fagbog med det ambitiøse projekt at formidle skriftsprogets udvikling til børn, som kender alfabetet i forvejen. Bogen forsøger at spænde vidt ved gennem 4 afsnit at berette om skriftens tilblivelse og påvirkning historisk set, om alfabetets oprindelse og forskellighed verden over, om kommunikationsproblemer, om den tidlige skrivning og den senere bogtrykkekunst, om tegnsætningens betydning, om kodesprog m.v. Bogen afsluttes med en ordliste, hvor bogens svære ord er forklaret med nye og lige så svære ord. Alt dette på kun 29 rigt illustrerede sider. Bogen stiller med denne overfladiskhed lige så mange nye spørgsmål, som den besvarer om emnet. Den historiske gennemgang virker ulogisk opbygget med usammenlignelige tidsangivelser fra forskellige verdensdele. Bogens illustrationer samt forside signalerer billedbog og appellerer dermed til en målgruppe, som ikke vil kunne læse bogen. Bogen kan tidligst selvlæses fra 3.-4. klasse. Emnet er et hidtil ubeskrevet område for mindre børn og denne udgave er desværre ikke den tiltrængte nyskabelse. Af andre titler som behandler emnet (uden billedbogsindpakning) kan nævnes: Fra rørpen til tekstbehandling (96) og Skrift er sprog (89).


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 24. okt. 2001

En gennemill. fagbog som på underholdende vis fortæller om skriftens opståen og udvikling frem til vore dage. Gennem et farvestrålende og varieret layout starter bogen ca. 6.000 år tilbage i Babylonien, hvor de første skrifttegn opstod og blev til kileskrift og bevæger sig videre til kinesiske skrifttegn og ægypternes hieroglyffer - alt sammen billedtegn. Vi følger alfabetets opståen og udvikling i forskellige lande, hører om forskellige læseretninger, forsøg på fælles sprog (bl.a. esperanto) samt bogtrykkerkunstens opfindelse, som muliggjorde massefremstilling af tekster. Teksten er enkel og letflydende, men det er især de muntre, meget malende illustrationer som tiltrækker sig opmærksomheden. De formidler fakta og anskueliggør udviklingen af de forskellige skrifttegn og alfabeter i bogen. Som gennemgående figurer ses fem fugle, hønen, tukanen, søpapegøjen, pingvinen og uglen som kommer med oplivende kommentarer undervejs. Desværre er der fejl i opgaven i afsnittet om hemmelige koder, men ellers er det en ganske fornøjelig, ikke specielt dybtgående, første introduktion til menneskets måske vigtigste opfindelse og kommunikationsfaktor i dag. Afsluttes af ordliste. Selvlæsning fra ca. 10 år og formidles fra ca. 6 år.Informationer og udgaver