Bøger / faglitteratur

Frygtens monarki : et filosofisk blik på vores politiske krise


Beskrivelse


Med udgangspunkt i følelsers betydning for samfund, demokrati og politik, analyseres tidens politiske tendenser såsom polarisering, populisme og terror.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 2019

af

af

Martin Minka Jensen

d. 6. sep. 2019

Politisk filosofisk debatbog. Det som forfatteren kendetegner som samtidens politiske krise, analyseres ud fra begreber som frygt og vrede. For læsere af politisk filosofi.

For første gang er den indflydelsesrige amerikanske filosof Martha Nussbaum blevet oversat til dansk. Med udgangspunkt i følelsers betydning for samfund, demokrati og politik, analyseres tidens politiske tendenser såsom polarisering og terror. Gennem fokus på fx Brexit, Det Arabiske Forår og valget af Donald Trump, afsøger Nussbaum frygten og vredens grundlag for, hvad hun ser som en politisk krisetid. Det moderne samfund vendes på hovedet gennem antikkens og oplysningstidens grundtanker om demokrati og følelser.

Forholdsvis lettilgængelig filosofisk analyse. Det særlige fokus på følelserne som medspiller i samfundets indretning og politiske beslutninger, giver psykologien en særlig rolle i samfundsvidenskaben. Den danske oversættelse fremstår velredigeret med et flot analytisk sprog. Interessante betragtninger, der giver en filosofisk ballast fra antikkens tænkere til at se nutidige sammenhænge. Nussbaum er glimrende til at inddrage menneskelige og historiske eksempler, der tydeliggør hendes pointer. For læsere af politisk filosofi og socialpsykologi.

Nussbaum har i Anger and forgivenessVesten mod Vesten tidligere beskæftiget sig med emnet, dog kun på engelsk. Livtag med samme politiske krisetænkning kan findes på dansk i Vesten mod VestenNussbaum har i Anger and forgiveness tidligere beskæftiget sig med emnet, dog kun på engelsk. Livtag med samme politiske krisetænkning kan findes på dansk i .


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 8, nr. 3 (2020)

af

af

Clara Wolf

Årg. 8, nr. 3 (2020)


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 2019

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 25. okt. 2019


Weekendavisen

d. 13. sep. 2019

af

af

Asker Hedegaard Boye

d. 13. sep. 2019


Logos

2021, nr. 2

af

af

Hans Balling

2021, nr. 2