Bøger / faglitteratur til børn

Fugle ved foderpladsen


Beskrivelse


37 fuglearter gennemgås med henblik på kendetegn, adfærd og foretrukken foder. Med et indledende afsnit om fuglefoder generelt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 10. jan. 2011

Fodring af fugle er da heldigvis næsten en nationalsport, og i bogen her får man god hjælp til, hvordan man kan gribe det an, og hvordan man genkender de arter, der opsøger foderstedet. Trykket er så småt at det vil kunne genere ældre brugere.

Den kendte ornitolog og fuglebogsforfatter Benny Gensbøl døde i 2005, og bogen her er en let revideret udgave af hans Gyldendals bog om fugle ved foderbrættet, 2007. Han fortæller generelt om fodring og om indretning af foderpladser og om de forskellige fodertyper: solsikke, hamp, hør etc. Der er også et kort afsnit om redekasser, inden omtalen af de 37 fuglearter man kan være heldig at få besøg af. For hver art er der et eller flere gode fotografier og i den tilhørende tekst lidt om deres forekomst, levevis og foretrukne fødeemner.

Fotos og tegninger er udskiftet i forhold til udgaven fra 2007, men der er ingen grund til at skille sig af med forgængeren, der i det lidt større format har et bedre layout. Lars Serritslev Fodring af havens fugle - året rundt : din guide til rigtig fodring og artsbestemmelse, 2006 er af nogenlunde samme indhold og omfang.

Et nyttig og velegnet begynderbog for dem der gerne vil fodre og i øvrigt servicere fuglene omkring hjemmet, og som også gerne vil kunne sætte navn på de fugle, der kommer på besøg.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2002

af

af

Søren Brunbech

d. 11. sep. 2002

Her er gode råd for alle dem der kan godt kan lide at se på fugle på havens fuglebræt. Den kendte fuglemand Benny Génsbøl har for Dansk Ornitologisk Forening undersøgt hvad der er fuglenes livret. Hovedkonklusionen er klar: fuglene går efter de foderpladser der serverer de mest olieholdige frø, nemlig solsikke og hamp. Og selv ved vintertide fravælger fuglene de steder der kun kan byde på billige blandinger fra supermarkedet. Han afliver også den udbredte myte om at fodringen har betydning for fuglebestanden. Det har den kun under helt ekstreme vejrforhold - så hvis man fodrer, skal det være for selv at få gode fugleoplevelser lige uden for vinduet. Efter de gode råd gennemgår bogen de ca. 40 forskellige arter, man kan være heldige at se, hvis man ellers serverer det rigtige. Der er gode farvefotos af hver art, og der fortælles om kendetegn og lidt om adfærd og udbredelse. Fodring af fugle ved huset er vel noget nær en nationalsport hos hus og have-ejere i Danmark, og selv om der er flere populære fuglebøger også om dette aspekt af fuglelivet tror jeg det vil være god afsætning på Génsbøls populære men kyndige vejledning.