Bøger / skønlitteratur til børn

Gaver til mor


Beskrivelse


Billed- og tællebog. Drengen Musa samler nyttige og smukke gaver til sin fattige mor. Næste morgen får han en skuffelse, men hans mor trøster ham.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 1998

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 23. jan. 1998

Billedbøger fra Sydafrika er ikke hverdagskost, men her er en glad og enkel tælle/farve billedbog. Den lille (mørke) dreng Musa løber ud med sin tryllesæk, og på sin vej møder han en sort hund, to orange katte osv. Han putter en af hver i sin sæk for at kunne forære dem til sin mor. Men ak, det hele var kun en drøm, og næste morgen har han ingenting til sin mor. Men hun er heldigvis ligeglad, for den bedste gave har hun allerede - Musa selv. I al sin enkelhed en varm og positiv historie, som udover tal og farver, også har et budskab om glæde midt i fattigdom. De bor i et primitivt blikskur, og hver gang Musa samler en ting op, nævner han, hvordan moren kan bruge den. Koen til mælk, fåret til varme tæpper og murstenshuset istedet for det af blik. Man forstår godt hans ærgrelse, da alle de rare sager er væk. Teksten er remseagtig med mange gentagelser, og den kan læses op fra 3 år. Illustrationerne er også enkle og varme med stærke, klare farver og en naiv, humoristisk og skæv streg. De er fortrinsvis på hvid baggrund, og teksten ligger som et bugtende bånd henover siderne. Forfatter og illustrator har også lavet Trylletæppet (98/08).


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 1998

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 23. jan. 1998

Det er en særdeles flot billedbog, der alene med sin pågående farvekraft er en oplivelse. Den grove streg fortæller så enkelt og udtryksfuldt den lille historie, at tælleremsen til ti kan billedlæses uden ord. En lille dreng, Musa, går hjemmefra med en sæk på ryggen og møder fra en op til ti af hver slags, dyr eller ting. Han vender om og putter en af hver i sækken, reducerer mængden med en, og vi har så, hvis vi har læst teksten, både talt forlæns og baglæns. Vi får også at vide, at det altsammen er gaver til mor, og til sidst, at det bare var en drøm. Også her går teksten ind og tænder lys over historien sammen med de gule og gyldne farver, for mor siger, at hun har fået en gave, for den bedste gave er jo ham selv. Bogen kan jo bruges af de mindste billedbogslæsere, altså før skolealderen, men den kunstneriske oplevelse i samhørigheden mellem ord og billede kan få en ekstra dimension hos børn i indskolingen. De to navne bag bogen arbejder med udvikling af sydafrikanske billedbøger.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 39 (1998)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 115, nr. 39 (1998)



Informationer og udgaver