Bøger / skønlitteratur til børn

Gribbegøj


Beskrivelse


Billedbog. Den ældre dame Amalie Hopsok finder en fugleunge, som hun giver al sin næsten for rigelige kærlighed. Til slut flyver fuglen ud i verden på egne, stærke vinger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Lis Eriksen

d. 26. aug. 2002

Quentin Blake er en god, gammel kending i børnebogssammenhæng både som forfatter og illustrator og som samarbejdspartner med flere - f.eks. Roald Dahl. I denne billedbog for børn i alderen 3-5 år har forfatteren valgt at lade en voksen være hovedperson - her med lige så stor gevinst som i Mageløse Molly Morgenrøde (99/42). Hovedpersonen er den ældre og lidt særegne Amalie Hopsok, der finder en fugleunge, som hun "burer inde" og kaster al sin kærlighed over - faktisk i alt for store og rigelige mængder, så fugleungen nærmest er ved at blive kvalt i hendes omsorg. Sluttelig lykkes det for fugleungen, der efterhånden er blevet en stor og stærk fugl, at flyve ud i verden på egne vinger for så at besøge Amalie Hopsok engang imellem med passende mellemrum. Hermed en enkel, forståelig og sød historie om forældrekærlighed og barnets naturlige frigørelse fra samme. Illustrationerne er udtryksfulde og underfundige stregtegninger i en let, løs streg, og de formidler sammen med en læsevenlig tekst og et overskueligt layout bogens tema humoristisk og nænsomt. Forsideillustrationen viser Amalie Hopsok kørende rundt med fugleungen Erling i klapvogn, og bagsideteksten antyder med kort tekst bogens budskab.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 26. aug. 2002

En dag efter et stormvejr finder Amalie Hopsok en lille forkommen fugleunge, som hun straks tager sig af. Hun passer og plejer den som var det hendes barn og snart vokser den sig stor og stærk. En dag er den blevet for stor til at være inde, og hun bygger et hus til den i haven. En ny storm kommer, huset blæser omkuld, og fuglen står nu i al sin pragt. Amalie dåner og fuglen prøver sine vinger, flyver op og genser alt fra en ny vinkel. Det er en sød historie, fortalt i et let tilgængeligt sprog, og med teksten sat i en læservenlig typografi. Historien er illustreret med farvetegninger i humoristisk stil, som både støtter og supplerer teksten fint, og som også lægger op til at digte læserens egen historie. Bogen vil være velegnet til højtlæsning i indskolingen, hvor den kan danne oplæg til en efterfølgende klassesnak om at passe forladte fugle- (dyre-) unger. Bogen kan selvlæses fra 2./ 3. kl. Omslagsillustrationen, der viser Amalie på spadseretur med Gribbegøj i en klapvogn, vil virke tiltrækkende på målgruppen.



Informationer og udgaver