Bøger / faglitteratur til børn / vegetariske kogebøger

Grønt på gaflen


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Beider (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen indeholder mere end 100 inspirerende opskrifter, der hovedsagelig anvender mejeriprodukter samt danske grønsager og frugter, som er lette at skaffe. I modsætning til forfatterenstidligere bog Kogebog for grønne kødspisere er kødet i denne helt udeladt. Bogen indledes med en række nyttige - mere almene - oplysninger om anvendelsen af opskrifterne, om grønsagers tilberedningog gode mad- og salatråd. Opskrifterne er opdelt efter emner: Salater, supper, sovse, brød og kager osv. Alle opskrifter er klart formuleret med oplysninger om ingredienser, fremgangsmåde,arbejdstid m. m. og tillige suppleret med gode ideer til variationer, serveringsforslag og tips. I bogen er der mange sort/hvide tegnede illustrationer, som dels virker dekorative og inspirerende,dels supplerer beskrivelserne. Der er også forslag til, hvordan retterne kan sammensættes til såvel hverdags- som festmiddage, samt til frokostanretninger. Et detaljeret indholdsregister gør bogenanvendelig som opslagsbog.Kogebøger er populære i udlånet. Sund og grøn mad er ligeledes efterspurgt, så denne grundigt bearbejdede og afprøvede kogebog kan meget anbefales til fagbiblioteket ogtil udlån fra ca. 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Andersen

d. 18. dec. 2018

Til forskel fra forfatterens tidligere bog Kogebog for grønne kødspisere (1984) er der i denne udelukkende vegetariske retter. Det betyder dog ikke, at den kun henvender sig til vegetarer,også kødspisere, der ønsker en kødløs dag eller et sundt tilbehør, vil kunne finde inspiration i bogen. Efter en meget kort indledning om bogens brug følger opskrifterne i naturlige afsnit somsalater, supper, middagsretter m. m., og sidst er der et lille afsnit med sundt slik. Bogen afsluttes med 20 menuforslag og register. Der er til retterne hovedsageligt brugt danske frugter oggrønsager eller evt. ting, som kan købes i ethvert supermarked eller hos grønthandleren. Som i Kogebog for grønne kødspisere kendetegnes opskrifterne ved deres enkelhed, hvad der gør bogen velegnetogså til børn. Forfatteren lægger op til, at man bruger fantasien, og ikke lader sig binde helt af opskrifterne, man kan skifte en ingrediens med en anden efter smag. Ganske vist er der de senesteår udkommet mangevegetarkogebøger, men samtidig er der en stigende efterspørgsel på dem, hvorfor denne er en naturlig anskaffelse, også for børnebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2003

af

af

Birgit Sloth

d. 11. nov. 2003

Steen Larsen er en produktiv kogebogsforfatter, der især har lavet bøger om grøn mad og om fremmedartet mad, senest Eksotisk, 2002. Faktisk har han i 1985 lavet en kogebog, der også hedder Grønt på gaflen, men som er helt anderledes. Den nye er en gedigen kogebog, der med et praktisk og flot layout er meget anvendelig både for vegetarer og for andre, der ønsker grønne retter. Retterne er både kendte og nye, og bogen kommer rundt om alle typer retter og måltider. Et nyttigt afsnit vil sikkert være "kvikgrønt", der viser at vegetarmad ikke behøver at tage lang tid. Alle ingredienser er almindeligt forekommende. Ved de fleste opskrifter er der et tip om variationsmuligheder tydeligt markeret med forskellige farver. Bogen har et forord fra Dansk Vegetarforening og gode registre, bl.a. med forslag til sammensætning af menuer samt et ingrediensleksikon. Selv om biblioteket har mange kogebøger om grøn mad, er en del af dem ret gamle. Denne vil blive efterspurgt, da den fint rammer tidens smag, er nem at arbejde efter og samtidig er inspirerende.


Børn & unge

årg 16, nr 49 (1985)

af

af

Steen Katz

årg 16, nr 49 (1985)


Information

d. 12. sep. 1985

af

af

bl.

d. 12. sep. 1985


Kristeligt dagblad

d. 13. aug. 1985

af

af

Helene

d. 13. aug. 1985