Bøger / skønlitteratur / science fiction

Gudinden


Beskrivelse


Tegneserie. På planeten Edena bortføres Atana til den syntetiske by Reden, hvor et oprør er undervejs mod bysamfundets grundlægger og eneheresker, Faderinden. I skikkelse af den længe ventede gudinde får Atana en central rolle i oprøret.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 2014

af

af

Steffen Kronborg

d. 24. juni 2014

Edenas verden er for voksne læsere med sans for seriemediets grænseområder.

Serien, der oprindelig blev til som en ekstravagant reklame for bilmærket Citroën, udviklede sig hen ad vejen til at blive en af Moebius ́store science fiction-serier, på linje med den nyligt genudgivne serie Major Grubert. I modsætning til denne præsenterer den nye 6-binds serie et par ikke tidligere dansk-udgivne titler, og flere af de nye bind indeholder artikler, der er nye i forhold til tidligere udgavers indhold. Ikke mindst seriens første, 30 år gamle indledningsbind, imponerer læseren med sine flotte studier af en Citroën model 1938 på besøg i det ydre rum. Men også de følgende bind føjer sig smukt ind i Moebius ́originale afsøgning af seriemediets grafiske rammer og muligheder og viser tegnerens talent for fuld udblæsning. Fortællemæssigt føjer den økologisk funderede fabel om de to rummekanikere Stel og Atan og deres oplevelser på planeten Edena dog ikke meget nyt til Moebius ́univers.

Fra 1986 til 1998 udkom bd. 1-4 i Edena-serien på dansk i versioner, der form- og indholdsmæssigt ligner de nye udgaver næsten til forveksling. Serietitlen, tekstningen og forsiderne er nye i forhold til tidligere, mens oversættelsen og farvelægningen er den samme som før.

Tiden er heldigvis ikke løbet fra Moebius ́tegne- og fortællestil, som fortsat ikke minder om ret meget andet inden for seriemediet. Tag roligt med på denne mentale rutsjebanetur på den langt fra paradisiske planet Edena.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Et helt nyt album fra den i øjeblikket meget produktive Moebius i serien Stjernernes vandringsmand. Det er tredie bind og de to meget kønsløse rumfarere, Stel og Atan er havnet på planetenEdena. Miljøforandringen påvirker imidlertid deres kønskarakterer således, at de nu fremstår som repræsentanter for hvert sit køn. Atan er blevet til Atana. I forrige bind kom de to rejsende frahinanden og man fulgte Stels videre rejse. I dette album følger vi Atana og hendes tilfangetagelse og indlemmelse i det bakteriefri samfund Reden, hvor indbyggerne er totalt tildækket og med ennæseforlænger som eneste genkendelige attribut. Det er svært at tale om et traditionelt Moebius-album, men dette er nok det, som kommer en sådan tale nærmest. Der er eksempelvis mange ingredienserfra den hedengangne antihelt John Difool, specielt hvad angår persontegningen, blandingen mellem de meget naivistisk tegnet figurer og de karakterfulde personer, men også de store tableauer medmareridtsdrømme ogreagensglaslignende personer på amøbestadiet, har klare linjer tilbage i produktionen. Det er dog stadig flot og spændende billedkunst. Historien skal virkelig tages med et gransalt, og det viser Moebius selv ved hele tiden at komme med små humoristiske indslag midt i det mere eller mindre højttravende. Han er så og sige sin egen livline fra det jordbundne til detudflippede. Flot billedlig underholdning for skolens ældste science-fiction læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Claus Bundgaard

d. 18. dec. 2018

Nyt bind i franskmanden Moebius' seneste tegneserieepos og space opera om den jordklode-lignende planet Edena. Seriens kvindelige hovedperson, Atana, tilfangetages af et højteknologisk ogtotalitært styret folkefærd, som umiddelbart ligner nogen fra Beatles-filmen Yellow submarine. De er totalt maskerede, titulerer hinanden høfligt og omtaler deres samfund som Reden. Endvidere er debange for sygdom, for hinanden og især for fremmed påvirkning, hvorfor Atana først efterstræbes af magthaverne men siden guddommeliggøres af de undertrykte. Hvad der efter seriens to første bind såud til at blive en bagatel fra mesterens hånd, har i dette 3. bind fået langt mere substans. Allegorien fastholdes mere konsekvent, end man er vant til fra Moebius' side, og for en gangs skyldlader han læseren ane en hensigt. En del visuelle genbrug fra det stilskabende hovedværk John Difool ses, men samtidig demonstreres en større grafisk fortælledisciplin. Skønt serien har etkontinuerligt forløb, kan deenkelte bind læses uafhængigt. Mest for voksne, men man må også regne med unge strøgkunder.


Information

d. 22. juni 1991

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 22. juni 1991


Jyllands-posten

d. 28. maj 1991

af

af

Morten Hesseldahl

d. 28. maj 1991


Berlingske tidende

d. 21. juni 1991

af

af

Jakob Stegelmann

d. 21. juni 1991


Weekendavisen

d. 31. maj 1991

af

af

Bo Bjørnvig

d. 31. maj 1991