Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

H.C. Andersens glemte eventyr


Beskrivelse


Genfortællinger af 29 eventyr, der repræsenterer vidt forskellige perioder i digterens forfatterskab. De længste og sværeste eventyr er forkortede, mens de øvrige er let bearbejdede.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2000

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 25. aug. 2000

Efter Jens Andersens mening er der nogle af H. C. Andersens eventyr og historier, vi har glemt eller i bedste fald overset. Han har i denne udgivelse derfor fundet 29 af de mindre kendte frem og gjort dem synlige for os ved at genfortælle dem. I denne genfortælling har han formået at gøre dem sprogligt tilgængelige for "familien af i dag", og samtidig er det lykkedes ham at bevare H. C. Andersens oprindelige stil og sprogtone - og det endda selvom nogle af historierne er blevet forkortet. Bogen er yderst velegnet til oplæsning for børn såvel som for voksne. Alle fra 12 år og opefter vil selv kunne læse den. Udvalget spænder over og pirrer hele vort følelsesregister og viser mangfoldigheden, dybsindigheden og klogskaben i H. C. Andersens fantastiske forfatterskab. Han rammer os på kornet og spidder os alle sammen så mange gange i disse eventyr, at vi ofte ler eller græder men lige så ofte sidder med en flov smag i munden. Bogen er på fineste vis illustreret med stemningsfulde og detaljerede blyantstegninger, der understreger grundtonen i historierne.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. aug. 2000

Jens Andersen har her foretaget et udvalg af H.C. Andersens mindre kendte eventyr, men flere af dem bestemt ikke glemte. 29 eventyr i alt, der viser H.C. Andersens store spændvidde som digter. Det er en smuk bog med illustrationer i bløde gråtoner, der meget fint understreger eventyrenes forskellige stemninger. Ud over at modernisere teksten til nutidig retskrivning har J.A. bearbejdet eventyrene i forskellig grad for at gøre dem sprogligt tilgængelige for den moderne familie. Der er dog stor forskel i sværhedsgraden. Nogle af eventyrene vil kunne forstås af børn fra ca. 10 år, mens andre har mere at sige de voksne. De lange, tanketunge eventyr er forkortet, men de har stadig størst appel til voksne. I de øvrige eventyr har J.A. foretaget mindre ændringer af gamle ord og talemåder og lange sætningskonstruktioner, uden at teksten af den grund forekommer mig markant lettere at læse og forstå, og enkelte steder har han lagt lidt forklarende til teksten. Selv med en vidende bearbejder som J.A. går der væsentlige sproglige nuancer tabt viser stikprøvesammenligninger med udgaver tæt på originalerne. Jeg savner f.eks. fantasiæggende ord som temaskine, forskrækkelig, sniksnak m.fl.


Weekendavisen

d. 1. sep. 2000

af

af

Lars Bonnevie

d. 1. sep. 2000


Berlingske tidende

d. 1. sep. 2000

af

af

Kathrine Lilleør

d. 1. sep. 2000


Jyllands-posten

d. 15. sep. 2000

af

af

Preben Meulengracht

d. 15. sep. 2000