Bøger / faglitteratur

Håndbog i konfliktløsning


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2013

af

af

Mette Fersum

d. 11. mar. 2013

Bogen henvender sig til dem, der ofte løber ind i konflikter, eller kommer ud af dem på en dårlig måde. Den er også til dem, der bare er nysgerrige efter at vide mere om konflikthåndtering.

Forfatteren har undervist i konfliktløsning siden 1989, og er medgrundlægger af tænketanken Rådet for International Konfliktløsning (RIKO). Bogen indledes med et generelt afsnit om konflikter, og herefter følger forskellige kapitler om hvad basal konflikthåndtering er, hvad er en forhandlingsproces, hvordan forhandler man med besværlige mennesker og laver forsoning. De sidste kapitler handler om kommunikation, assertion, girafsprog (ikke voldelig kommunikation) og hvordan man kan forbedre relationen mellem mennesker. Dette er en fin lille indføring i konfliktløsning, som på sober saglig vis i klart anvendeligt sprog, gør rede for de forskellige principper og metoder, der er til konfliktløsning. Den viser, at det er muligt at ændre negative holdninger til et nyt sæt af indsigter. Jeg er slet ikke i tvivl om, at den der oplever mange konflikter, og måske selv er opmærksom på mønstrene vil have glæde af at læse denne bog.

Har biblioteket ældre eksemplarer om konfliktløsning fx Lær at løse konflikter, 2003 kan de måske udskiftes med denne. Der er efterhånden kommet en del titler om emnet, men størstedelen har et specifikt fokus på fx konflikthåndtering i børnehaven, hos politiet, i organisationer osv.

En fin lille bog der giver et godt grundlag for at arbejde med konflikter.


Socialpædagogen

Årg. 70, nr. 7 (2013)

af

af

Lone Marie Pedersen

Årg. 70, nr. 7 (2013)


Arbejdsmiljø

Årg. 29 nr. 3 (2013)

af

af

Niels Erik Karkov

Årg. 29 nr. 3 (2013)