Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Harun og eventyrhavet


Beskrivelse


Underfundigt eventyr om historiefortælleren Rashid Tankernes Kildevælds lange søgen efter sin mistede fortælleevne, godt hjulpet på rejsen af sin unge søn Harun.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 19. dec. 2018

Den store historiefortæller Rashid mister først sin hustru og siden mælet. Hans kvikke søn Harun opdager, at det sidste skyldes, at en vandånd er ved at lukke af for eventyrets kildevæld ude på badeværelset. Han tvinger ånden til at tage sig med til Gup by i Eventyrstrømmens hav, der desværre er ved at blive lige så forurenet som Golfen, men af kedelige historier. Skurken er Khattan-Shud, tavshedens fyrste, talens uven, der vil tilstoppe eventyrets kildevæld og gøre en ende på alle gode historier. Gups hær kaldes Biblioteket, fordi den består af tynde sider, grupperet i kapitler og bind - men kan disse udisciplinerede, snakkende sider klare de tavse fanatikere? Læs selv! Det er et herligt, moderne fantasy-eventyr, hvor fantasiens rablende og komiske skikkelser kæmper mod mørkemændene, hvis symbol er den sammensyede mund. Uvilkårligt må man tænke på de morderiske fundamentalister, der har dødsdømt denne store fortæller, hvis mageløse fantasi er så vigtig en modvægt tilfanatismen. Bogen er virkelig vittig, fantastisk og klog, og så er den tindrende godt oversat. Den er langt lettere at læse end Rushdies andre bøger og vil være oplagt til fantasy- og eventyrlystne unge og voksne, der måske kan få lyst til at læse Rushdies hovedværker bagefter. Omslag og bagsidetekst giver lyst til dette eventyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 18. dec. 2018

Den store historiefortæller Rashid mister først sin hustru og siden mælet. Hans kvikke søn Harun opdager, at det sidste skyldes, at en vandånd er ved at lukke af for eventyrets kildevæld udepå badeværelset. Han tvinger ånden til at tage sig med til Gup by i Eventyrstrømmens hav, der desværre er ved at blive lige så forurenet som Golfen, men af kedelige historier. Skurken erKhattan-Shud, tavshedens fyrste, talens uven, der vil tilstoppe eventyrets kildevæld og gøre en ende på alle gode historier. Gups hær kaldes Biblioteket, fordi den består af tynde sider, gruppereti kapitler og bind - men kan disse udisciplinerede, snakkende sider klare de tavse fanatikere? Læs selv! Det er et herligt, moderne fantasy-eventyr, hvor fantasiens rablende og komiske skikkelserkæmper mod mørkemændene, hvis symbol er den sammensyede mund. Uvilkårligt må man tænke på de morderiske fundamentalister, der har dødsdømt denne store fortæller, hvis mageløse fantasi er så vigtigen modvægt til fanatismen.Bogen er virkelig vittig, fantastisk og klog, og så er den tindrende godt oversat. Den er langt lettere at læse end Rushdies andre bøger og vil være oplagt til fantasy-og eventyrlystne unge og voksne, der måske kan få lyst til at læse Rushdies hovedværker bagefter. Evt. også til oplæsning for 'avancerede' større børn. Omslag og bagsidetekst giver lyst til detteeventyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er en god historie om, hvordan Harun stopper forureningen af Eventyrhavet, så strømmen af gode historier kan fortsætte. Den henveder sig bredt til alle aldre, men omfang og ret tæt sats ide tolv kapitler delt i mindre afsnit gør den mest oplagt for fantasy-læsere fra 5.-6. klasse og op, men den kan også være velegnet til oplæsning flere klassetrin tidligere. Den er boblende ogsprudlende af barokke og rammende formuleringer, kendte ord i nye sammenhænge og nye, selvopfundne ord i gamle sammenhænge. Sprogligt og kompositorisk fungerer den så tæt på læseren, at det erumuligt blot at lade sig underholde uden også at medskabe livstydende tolkninger på både et alment og et privat plan. Form og indhold svinger overbevisende sammen, idet historien i sig selv er enbesvarelse af det spørgsmål, der sætter den i gang, nemlig: Hvad skal vi med historier, der ikke engang passer. Den er selv en demonstration af, at gode historier er kraftstof til fantasi, følelseog liv, og at den godehistoriefortæller er som jongløren, der har styr på stumper af andre historier. Konflikten mellem historierne og tavsheden, samtalen og mistroen ender med håb om en fred,hvor dag og nat, tale og tavshed ikke længere skal være adskilt i zoner.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2006

af

af

Martin Hjelmborg

d. 23. feb. 2006

Bogen udkom på dansk i 1991. Dengang forelå der meget færre fantasyfortællinger på dansk end nu, 15 år efter, hvor snart sagt hver anden børne- og ungdomsbog er fantasy. Men historien her er forskellig fra anden fantasy ved sin ironisk-humoristiske stil og dens stadig aktuelle hip til politiske og religiøse magters begrænsninger af ytringsfriheden. Fx den rige, korrupte politikers krav til historiefortælleren om kun at fortælle positive historier, hvilket totalt lammer ham. Og hippet til de islamiske mørkemænd (bogen blev skrevet kort efter ayatollah Khomeiny's fatwa mod forfatteren), hvor mørkets leder syr munden sammen på sine tilhængere, så kun tavsheden hersker, samt den systematiske forgiftning af Fortællingernes Hav. Bogen er på den måde blevet sørgelig aktuel igen (profet-tegningerne) og politisk fantasy er der ikke meget af på dansk. Fantasi-elementet er flot og bogen er velskrevet, men med den trængsel, der er på fantasy-markedet, skal bogen formidles på sine særlige kvaliteter og kan også bruges i forbindelse med diskussionerne om ytringsfrihed i undervisningsøjemed m.m.


Kristeligt dagblad

d. 13. maj 1991

af

af

Anders Raahauge

d. 13. maj 1991


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 5, nr. 4 (1991)

af

af

Lars Erslev Andersen

Årg. 5, nr. 4 (1991)


Berlingske tidende

d. 13. maj 1991

af

af

Sch.

d. 13. maj 1991


Information

d. 17. maj 1991

af

af

Karen Syberg

d. 17. maj 1991


Jyllands-posten

d. 4. juni 1991

af

af

Bodil Steensen-Leth

d. 4. juni 1991


Politiken

d. 13. maj 1991

af

af

Søren Vinterberg

d. 13. maj 1991