Bøger / skønlitteratur / roman

Himlen under jorden


Beskrivelse


Roman om antropologen Nadia, som lever i en subkultur i katakomberne under Paris. Hun forsker i seksualitet og samfundsformer, og leder efter sin lesbiske partner, som er sporløst forsvundet. Nadias ukendte halvbroder dukker op og familiehistorien optrævles lidt efter lidt.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2016

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 5. sep. 2016

Encyklopædisk roman om eksperimenterende samlivsformer i henholdsvis et 1970'er-kollektiv og en nutidig, underjordisk subkultur - til læsere med interesse for køn og samfund.

Romanen er en selvstændig fortsættelse af Min ukendte bror fra 2015. Læseren følger i det ene af romanens to spor karakteren Hans-Peter fra den tidligere roman. Denne rejser til Paris for at besøge sin døende far på hospitalet, og gennem hans samtaler med faderen optrævles den brogede familiehistorie. Det andet spor følger Hans-Peters halvsøster, Nadia, som er antropolog og forsker i seksualitet og samfund. Hun lever i katakomberne under Paris i kollektivet Sapiens, der sammen udforsker sex som sammenhængskraft. Derudover leder hun efter sin partner, den sorte, lesbiske, performancekunstner Baartman, som er sporløst forsvundet med deres fælles barn.

Romanens nøgterne sproglige stil, som er spækket med informationer, teorier og facts, opvejes i nogen grad af det erotiske fokus og den spraglede, karnevallistiske, underjordiske verden, som hele tiden overrasker. Trods de intime beskrivelser af seksualitet, er det lidt svært at komme helt ind på livet af personerne. Til gengæld formidles en interessant utopi om et alternativt, antipatriarkalsk, moderne jæger- og samlersamfund.

Bogens forgænger Min ukendte bror handler om Hans-Peters hidtidige liv. Af andre forfattere, som skriver encyklopædisk, kan nævnes Peter Høeg.


litteratursiden.dk

d. 7. okt. 2016

af

af

Torben Wendelboe

d. 7. okt. 2016

'Min ukendte bror' var sidste års brag af en roman. Fortsættelsen er lige så udfordrende og fascinerende. Romanerne placerer Lyngsø helt fremme blandt tidens prosaister. Niels Lyngsøs fortsættelse af ...


Berlingske tidende

d. 13. sep. 2016

af

af

Søren Kassebeer

d. 13. sep. 2016


Politiken

d. 23. sep. 2016

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 23. sep. 2016


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2016

af

af

Johs. H. Christensen

d. 8. okt. 2016


Kristeligt dagblad

d. 13. sep. 2016

af

af

Anders Juhl Rasmussen

d. 13. sep. 2016


Weekendavisen

d. 16. sep. 2016

af

af

Klaus Rothstein

d. 16. sep. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 4 (2016)

af

af

Revka El Baz

Årg. 30, nr. 4 (2016)