Bøger / faglitteratur

Hvad der ikke gør dig til buddhist


Beskrivelse


Betragtninger om essensen af Buddhas lære, gennem undersøgelse af spørgsmålet: Hvad gør én til buddhist?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 21. maj 2019

Hvad skal der til, for at du kan kalde dig buddhist, og hvilke illusioner har vi om, hvad der absolut ikke gør dig til buddhist? Vores opfattelse af buddhismen er fyldt med stereotyper, som her pilles fra hinanden på en skæv og provokerende måde. Til interesserede i buddhismen.

Khyentse er lærer, filmskaber, kunstner og formidler af buddhistiske idealer og idéer igennem to non-profit organisationer og en række skoler rundt om i verden. Khyentse går ind i buddhismens substans, som han deler op i fire punkter: 1. Altings forgængelighed, 2. At alle følelser uundgåeligt medfører smerte, 3. At hele vores omverden, selve virkeligheden omkring os, er illusorisk og 4. At der ikke findes et transcendent sted, hvor vi frelses efter døden, men at befrielsen ligger her og nu, i fraværet af illusioner.

Khyentse formidler på en klar og enkel måde, så alle kan være med, uden at substansen tabes. Det bliver hverken for svært for den uindviede eller for overfladisk for den allerede praktiserende buddhist. Khyentse holder fast i buddhismens egenart og det er faktisk befriende, da de fleste andre moderne bøger om buddhismen forsøger en art synkretisme, når der tales til den vestlige læser.

Andre bøger med moderne tilgange til buddhismen er fx Derfor er buddhismen sandDe ting du først kan se, når du sætter farten ned, der ser fra et nærmest sekulært ståsted og De ting du først kan se, når du sætter farten ned, som har en mere zen-buddhistisk tilgangAndre bøger med moderne tilgange til buddhismen er fx Derfor er buddhismen sand, der ser fra et nærmest sekulært ståsted og , som har en mere zen-buddhistisk tilgang.