Bøger / faglitteratur

Hvad er populisme?


Beskrivelse


En beskrivelse af populismen i teori og praksis, og en analyse af populismen set som kontrast til de etablerede politiske systemer.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 5. okt. 2016

Fortræffelig og klog indføring i vor tids populisme. For politik og -samfundsinteresserede.

Bogen, der er oversat fra Was ist Populismus?, diskuterer populismen i teori og praksis og giver et bud på, hvordan man skal og ikke skal "håndtere" populister i det politiske liv. Ifølge forfatteren er populismen altid anti-establishment, idet den sætter "populus", dvs. folket, op som symbolsk og moralsk kontrast til en såkaldt korrupt politisk elite. Det, der dog især gør populismen anti-demokratisk er dens antipluralisme, dens moralske påstand om, at "vi - og kun vi - repræsenterer det sande folk". Med noter. Jan-Werner Müller, f. 1970, er tysk idéhistoriker og professor i politisk teori ved Princeton Univercity.

Bogen udmærker sig især ved dens krystalklare begrebsafklaring og i den sobre og velargumenterede kritik af både populismen og populismekritikken. Bogen er højaktuel, afliver en række myter om populismen og kan derfor nuancere og kvalificere diskussionen om, hvorvidt populismen er til fare for demokratiet eller lige netop den vitaminindsprøjtning, det har brug for.

I Det populære demokratiEliternes oprør og forræderiet mod demokratiet argumenteres der i lettilgængelig form for, at demokratiet er truet indefra af populismen. Den amerikanske sociolog Christopher Lasch, der sagde at "populismen er demokratiets autentiske stemme", forsøger i Eliternes oprør og forræderiet mod demokratiet modsat at rehabilitere populisme-begrebetI Det populære demokrati argumenteres der i lettilgængelig form for, at demokratiet er truet indefra af populismen. Den amerikanske sociolog Christopher Lasch, der sagde at "populismen er demokratiets autentiske stemme", forsøger i modsat at rehabilitere populisme-begrebet.


Kristeligt dagblad

d. 15. okt. 2016

af

af

Anders Ellebæk Madsen

d. 15. okt. 2016


Weekendavisen

d. 4. nov. 2016

af

af

Søren K. Villemoes

d. 4. nov. 2016


Dansk kirketidende

Årg. 169, nr. 4 (2017)

af

af

MBN

Årg. 169, nr. 4 (2017)