Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hvem er Grace?


Beskrivelse


18-årige Rachel får et job med at passe den hjerneskadede kvinde Grace. Det forandrer Rachels liv, da hun flytter ind hos Grace og begynder på universitetet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2003

af

af

Inger Søndergaard

d. 27. jan. 2003

Siden 1992 er der i Gyldendals Grå serie udkommet mere end 100 titler. Udgivelsesfrekvensen er faldende ligesom efterspørgslen på nye titler. Her er så endnu en velskrevet, vedkommende og bevægende ungdomsbog om en ung piges følelsesmæssige udvikling og modning fra ung til voksen. Hvem er Grace? er skrevet af en ung australsk debutant. Den følger den selvsikre men uerfarne 18-årige Rachel, der lige er færdig med skolen. Hun får et job med at passe den hjerneskadede, lidt ældre men stadig unge Grace, som hun flytter ind hos. Gennem jobbet lærer hun, hvor dårligt vi behandler hjerneskadede, og hun bliver klogere på medmenneskelighed og kærlighed. Grace var før ulykken en enlig karrierekvinde men er nu stum og hjælpeløs. Rachel møder Graces familie, bekendte og hendes tilbeder Alistair. Gennem deres historier, Graces dagbog og jobbet med at passe på Grace modnes og forandres Rachels følelser. Hun opdager, at hun kan give og modtage kærlighed mere ubetinget. Historien er fortalt enkelt, udramatisk og uhøjtideligt, som Rachel oplever situationen, og det virker overbevisende ægte. Selv om den foregår i et australsk middelklassemijlø, har bogen meget at fortælle unge fra 15 år, især piger der holder af dybsindige bøger - også for voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2003

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 27. jan. 2003

Debut fra 28-årig australsk forfatter. Den 18-årige Rachel søger jobbet som handicaphjælper hos den hjerneskadede voksne kvinde Grace. Samtidig følger Rachel undervisningen på universitetet. Hun har i begyndelsen intet socialt netværk, og hun har ingen forståelse for, at Grace er et levende menneske med sociale behov og fysiske og psykiske udviklingsmuligheder. Jobbet anser hun for et job, hvor de primære behov blot skal dækkes. Som handlingen skrider frem ændrer hun dog holdning. Rachel finder ved hjælp af gamle breve og dagbogsnotater frem til brudstykker af og episoder fra Graces fortid. Heraf den engelske titel: Finding Grace. Rachel udvikler sig gennem jobbet, og fra at være bange for Grace ender hun med at tage fuldt ansvar for hende, trods den umiddelbare manglende kontakt. Bogen appellerer ikke umiddelbart til elever i folkeskolen, da persongalleriet er unge på 18 år og derover. Sprogligt er bogen lidt tung med blandingen af reflekterende afsnit og konstante skift i tid.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 25 (2003)

af

af

Annette Westrup

Årg. 120, nr. 25 (2003)