Bøger / skønlitteratur / science fiction

Hypernauten


Beskrivelse


Tegneserie. I en science fiction-agtig verden bevæger en række personer sig mellem forskellige planer og oplever mystiske og komplicerede begivenheder, der enten er virkelige eller kan tolkes symbolsk.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 2009

af

af

Steffen Kronborg

d. 7. jan. 2009

Hypernauten er for unge og voksne science fiction-læsere, som formår at holde tungen lige i munden.

I 1990 debuterede Peter Snejbjerg som tegneserieskaber med albummet Hypernauten på 190 sider! Allerede i 1986 startede fortællingen som føljeton i magasinet Kulørte sider, og det fremgår tydeligt af indholdet, at Snejbjerg udviklede sine tegneevner betragteligt i løbet af den lange tilblivelsesproces. Den lidt ujævne billedside i albummet kan imidlertid ses som en passende grafisk krølle på en historie, der indholdsmæssigt stort set ikke består af andet end krøller og krummelurer. Grundstammen i den håbløst indviklede intrige er sammenstødet mellem den virkelige verden og en parallelverden, hvor flere af personerne lever et alternativt liv som computersimulationer, flere af dem endda efter deres død.

Efter svendestykket med Hypernauten fremstod Peter Snejbjerg som en af de mest talentfulde danske serietegnere - en position, han sidenhen har fastholdt og konsolideret. Genudgivelsen af albummet præsenterer en nytegnet forside, (desværre) et mindre format end tidligere og lidt ekstramateriale i form af et illustreret efterskrift på 19 sider. Men ellers er der tale om et fotografisk optryk af en historie, der på flere måder minder om indholdet i Matrix-filmene.

Hypernauten er en fortællemæssig tour de force i science fiction-regi. Selv om man måske ikke forstår intrigen fuldt ud, kan man glæde sig over en både elegant og opfindsom billedside.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steffen Kronborg

d. 18. dec. 2018

At en tegneserietegner debuterer med et album på 188 sider er vist ikke set tidligere -men albummet har også været længe undervejs. Fra 1986 løb historien som føljeton i bladet Kulørte sider,der nåede at trykke 80 sider inden lukningen i 1988. Den lange tilblivelsesproces kan aflæses i de sorthvide billeder, som efterhånden bliver mere sofistikerede, med tyndere konturstreger og fleredetaljer. Men i øvrigt benytter Snejbjerg sig af så mange stilarter undervejs, at den gradvise ændring af stregen ikke betyder noget for helhedsoplevelsen. Det færdige værk fremstår som enveritabel tour de force gennem seriemediets udtryksmuligheder, med Moebius (især), Miller og Corben som nogle af de oplagte inspirationskilder. Selve intrigen er uhyre kompliceret, så læseren heletiden må holde hjernen klar for at følge personernes (eller deres computersimulationers!) bevægelser mellem forskellige alternative verdener. Konstruktionen kan minde om en Philip Dick-fortælling,hvor skellet mellem ægteog uægte ligeledes er et hovedtema, og hvor begivenhederne både kan opfattes reelt og tolkes symbolsk. Albummets flotte forside signalerer fint den mentale kolbøttetur,læseren går ind til. En imponerende debut, som glimtvis tåler sammenligning med beslægtede udenlandske voksentegneserier inden for science fiction-genren.


Information

d. 12. feb. 2009

af

af

Benni Bødker

d. 12. feb. 2009


Information

d. 29. dec. 1990

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 29. dec. 1990


Det fri aktuelt

d. 29. dec. 1990

af

af

Steffen Larsen

d. 29. dec. 1990


Berlingske tidende

d. 15. nov. 1990

af

af

Jakob Stegelmann

d. 15. nov. 1990


Weekendavisen

d. 23. nov. 1990

af

af

Bo Bjørnvig

d. 23. nov. 1990