Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

I krig igen : Danmark og de nye krige 1990-2011


Beskrivelse


Om krige før og nu ; Danmark som krigsnation i det 20. årh, ; I krig for FN : Kuwait og eks-Jugoslavien ; Humanitære interventioner ; I krig sammen med USA : Irak ; Med NATO i Afghanistan.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 13. sep. 2011

Først og fremmest en lærebog rettet mod de gymnasiale uddannelse, men bogen fungerer glimrende også som et oversigtsværk for historisk interesserede. Til opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

Forfatteren har skrevet flere andre lærebøger, fx Global politik : grundbog til international politik. I sit nye oversigtsværk fortæller han om baggrundene for den danske krigsdeltagelse 1990-2011. Først introduceres begrebet krig og krigsdeltagelse og forfatteren redegør for Danmark som krigsnation i det 20. årh. Der er afsnit om Danmarks involvering i FN's fredsbevarende operationer. Hvem husker fx ikke korvetten Olfert Fischer, der i 1990 sendes til Den Persiske Golf som del af en flådeblokade? Under overskriften "Humanitære interventioner" redegør forfatteren bl.a. for krigen på Balkan, hvor "Danmark går i krig uden FN-mandat" med folketingets godkendelse i 1998 af dansk deltagelse i en NATO-aktion mod Serbien. Efterfølgende fortæller bogen om dansk deltagelse i krigen i Irak. Her konstaterer forfatteren bl.a.: "USA's motivation for at starte krigen mod Irak er omstridt - og det samme gælder den danske motivation for at deltage". Den danske deltagelse i krigen i Afghanistan er naturligvis også et emne. Et afsluttende afsnit stiller det interessante spørgsmål: "Er vi blevet en krigernation?".

Om dansk krigsdeltagelse fx også debatbogen Vejen til Irak : hvorfor gik Danmark i krig?.

Savnet sobert historisk oversigtsværk om Danmark i krig 1990-2011.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 192 (2012)

af

af

Sebastian Lang-Jensen

Nr. 192 (2012)


Historie & samfundsfag

Årg. 51, nr. 4 (2011)

af

af

Thomas Binderup

Årg. 51, nr. 4 (2011)