Bøger / skønlitteratur til børn / roman

I kugleregn og granatild : fra krigen 1864


Beskrivelse


Som indkaldt soldat i 1864 oplever Anders gruen og rædslerne under kampene ved Dybbøl men også hjælpsomheden fra civilbefolkningen, da han flygter fra tysk krigsfangenskab.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller (børn)

d. 18. dec. 2018

Roman fra krigen 1864. Anders indkaldes til hæren og glæder sig til at bekæmpe tyskerne. Da han kommer ud på den yderste skanse og oplever krigens gru, bliver trangen til heltedåd til en kampfor at overleve. Da skansen senere stormes, må danskerne flygte; under dette tilbagetog bliver Anders taget til fange og ført til Tyskland. Han undslipper og flygter op gennem Jylland, hvorefterhan atter slutter sig til hæren på Fyn. Efter våbenhvilen sendes hæren til Sjælland, hvorfra soldaterne hjemsendes som en flok forhutlede og sølle skæbner. Bogen bygger på breve og bøger frakrigen, og romanen er således ramme om disse faglige oplysninger. Der fortælles spændende og interessant om krigen, men personskildringen er noget stiv og unaturlig, og mange steder fungerer bogensnarere som fagbog end som skønlitteratur. Beskrivelsen af de dramatiske begivenheder underbygges af Svend Ossos fine tegninger, der er mørke og dystre, og som minder meget om de træsnit, derkendes fra den tid. Bogen erlet at læse med korte linier, stor linieafstand, delte ord og korte kapitler. Trods indvendinger en ganske anvendelig bog for børn, der har brug for oplysninger omkrigen. Fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

Hovedpersonen er en værnepligtig bondesøn, Anders, fra Mors. Beretningen starter efter tilbagetoget fra Dannevirke. Anders kommer fra Fredericia til Dybbøl, hvor han bliver såret i armen ogtaget til fange under prøjsernes storm på skanserne. Han flygter fra arresten og bliver af civilbefolkningen hjulpet over til Fyn. Han kommer ikke i kamp mere, men de øvrige krigsbegivenhederbelyses ved samtaler med andre soldater. I bogens slutning fortælles om hjemsendelsen, der nærmest er en skandale. De får ikke udleveret deres civile tøj, så de rejser (spadserer) hjem i pjalter,de har kunnet tigge sig til. I det hele taget afromantiseres begivenhederne og ingen helte udnævnes. De håbløst dårligt organiserede forhold antydes også. Bag i bogen er der et kortfattet rids afbaggrunden for krigen og et kon-turstregkort over Sønderjylland. Bogen er fortalt i et sprog tilrettelagt for læseretarderede. Delestreger i sammensatte ord (også i titlen), store læse-venligetyper, godt luft mellemlinierne og korte kapitler er med til at lette læsningen. De mange illustrationer er ufarvelagte, gennemskraverede pennetegninger, der er en god støtte for teksten. Bogenanbefales som skønlitterær fagbog for svage læsere i 6.-10. kl. Personerne er opdigtede, men efter studier i diverse historiske bøger er selve det historiske handlingsforløb i orden.


Børn & bøger

årg 37, nr 8 (1984)

af

af

Søren D.

årg 37, nr 8 (1984)