Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Indianerbilen


Beskrivelse


Kevins mor er indianer, hans far er langturschauffør. Kevin hjælper far med at sætte en Firebird - et dollargrin - i stand. Men så får han en lillesøster og far låser garagen. Kevin går hjemmefra. Men hans hund følger ham hjem igen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 1999

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 26. mar. 1999

På bagsiden af Gyldendals Konfetti-serie nævnes at serien egner sig til højtlæsning, og det må her siges at være i fin overensstemmelse med denne lille perle af en fortælling. Med varme og humor fortælles om en skelsættende uge i den 7-årige Kevins liv. Han bliver storebror. Det er dog ikke det, der optager hans tanker mest da vi møder ham. Kevin er søn af Benny, en ærkesvensk langturschauffør, med hang til amerikanske biler, og Nina med ægte indiansk blod i årene. Ude i garagen står et vrag af en gammel Pontiac Firebird, som Kevin og Benny bruger det meste af deres fritid på, og så er den jo opkaldt efter en berømt indianerhøvding. Hvordan en lille ny søster kan vende op og ned på det hele er ganske vist bogens hovedtema, men i tilgift får vi en fin skildring af en fantasifuld dreng omgivet af et troværdigt og såre menneskeligt persongalleri. Nils Hartmann har oversat fra svensk til et læseværdigt dansk der bevarer det svenske islæt. Dorte Karrebæk har illustreret med stregtegninger der ikke blot rammer fortællingens dejlige stemning, men såmænd også tilføjer en ekstra dimension af humor og underfundighed. Indianerbilen er både til sjov og meningsfuld oplæsning i de første klasser, og det er bestemt ikke hver dag man præsenteres for sådan en.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 1999

af

af

Else Lerche

d. 26. mar. 1999

Højtlæsningsbogen, forfatterens første på dansk, er i den bedste ende af forlagsserien Konfetti. Den er flot komponeret, meget velskrevet i et varieret sprog og svær at lægge fra sig. For forfatteren har blik for at skildre de små detaljer og medtager mange aspekter, uden at handlingen virker overlæsset. Overbevisende skildres Kevins, o.7 år, skønne forhold til sin far og farfar. Her lugter af mandehørm og biler. Og lige så overbevisende det mørke og den tomhed Kevin føler, da far og alle andre kun kerer sig om den nyfødte lillesøster, og de misforståelser, der opstår i tilspidsede situationer. De øvrige medvirkende er alle skildret med stor personlighed og handlekraft i et levende miljø. Dorte Karrebæks stregtegninger og farveforside spiller flot sammen med handlingen. Kevin er halvt indianer, hans far er langturschauffør. Kevins udseende og indianermor opfordrer til drillerier, heldigvis har han vennen Sven og far. Far er ved at sætte en Firebird i stand. En lidenskab for biler han deler med sin søn. Men så bliver lillesøster født. Alle undtagen farfar reagerer anderledes. Kevin føler sig uelsket og går hjemmefra. Vel hjemme igen reddes trådene ud og Kevin begynder at holde af sin søster. For børn fra 6 år.