Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ingen spøger med bjørne i Alaska!


Beskrivelse


Teenagepigen Cody og hendes fætter, Derek, tager på en 2-dages kajaktur i Alaskas vildmark uden tilladelse og uden at sige det til nogen. Turen udvikler sig til et mareridt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 20. jan. 2000

Her er en spændende vildmarksroman om overlevelse i barsk natur, hvor pigen Cody og hendes fætter Derek tager på en todages tur i kajak i Alaskas vildmark uden tilladelse. Cody mener, at hun har taget diverse forholdsregler i forhold til udstyr, tidevand mv. samt efterladt en seddel om, hvad de foretager sig. En kælvende bræ ødelægger Codys beregninger, og tabet af udstyr skaber pludselig en farlig situation. De reddes efter nogle forviklinger af en pelsjæger, der har bosat sig i vildmarken. Personerne virker troværdige, og forfatteren, som har sin debut på dansk, har stor personlig erfaring med vildmarksture i Alaska, hvilket tydeligt kommer frem i de intense, spændende beskrivelser. Handlingen, der skildres gennem Cody, er oversat til et læseværdigt dagligdags dansk, og teksten er sat med en åben, læsevenlig sats. Der venter spændende fritidslæsning fra 6. kl. og opefter. Bogen har et vist temafællesskab med Forsvundet i vildmarken (95/21) bortset fra tidsperioden.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Britta Liboriussen

d. 20. jan. 2000

Roman for børn og unge fra ca. 12 år. Teenagepigen Cody og hendes fætter, Derek, tager på en to-dages camping- og kajaktur i vildmarken i Alaska uden tilladelse og uden at give besked til nogen. Turen er ment som en fornøjelsestur, men den udvikler sig til alt andet. Pludselig stiger vandstanden i fjorden, da en kælvende gletscher spærrer afløbet til havet. Alt bliver vådt, og Cody og Derek mister deres udstyr. De kan ikke slippe bort og er alene uden mad i et område med bjørne og krybskytter. Med hjælp fra en af de så foragtede eneboere i ødemarken og hans indfødte kone lykkes det imidlertid Cody og Derek at overleve næsten en uge og vende tilbage til deres familier. Romanen er særdeles velskrevet og spændende fra først til sidst. Ifølge bagsideteksten har forfatteren deltaget i flere ekspeditioner i Alaskas vildmark, og beskrivelserne af naturen og de betingelser, den giver menneskene, er særdeles levende og vellykkede. Også beskrivelsen af de 2 unge og af eneboeren og hans kone virker overbevisende. I løbet af ugen gennemgår Cody og Derek en udvikling, der gør dem væsentligt mere tolerante og modne. Det er 2 voksne, der møder deres familier ved gletscherens rand. En rigtig god vildmarksroman. Flot forside, der viser Cody i kajak, og fængende bagsidetekst.