Historier om agenter har et naturligt spændingsniveau og en fast læserskare. I lyset af den nyligt udsendte beretning fra PET-kommissionen er der særligt fokus på bøger om Den kolde krigs spioner og efterretningstjenester.
Forfatteren er magister i statsvidenskab, cand.jur. og har eget advokatfirma i Oslo. Dette er hans debut som forfatter. Bogens hovedperson er den norske reserveofficer Hoel, og det er hans beretning der fortælles. Navnet er et dæknavn for en norsk agent, der var aktiv i 1970'erne. Gennem bogen beskrives tre ture ind bag jerntæppet; en enmandstur ind i Sovjet på Kola-halvøen, og to ture ind i DDR. Desuden beskrives en indenrigsopgave og eksempler på øvelser og undervisning, som hovedpersonen har været igennem. På trods af bogens påstande om det modsatte, holder den norske stat fast ved, at der ikke er sendt efterretningsagenter ind på sovjetisk territorium siden 1954.
Bogen er udgivet på Jens Ellekærs forlag. Han agerede selv spion for Forsvarets Efterretningstjeneste under Den kolde krig. Det har han beskrevet i Ved den usynlige front, der udkom i 2009.
Det er en spændende beretning der fortælles i Iskold krig. Operationerne er beskrevet ned i ganske små detaljer. Bogen lider under den præmis, at den i sagens natur ikke kan verificeres, og historien ikke kan dobbelttjekkes i andre kilder. Læseren må tro på Hoel og forfatterens formidling af hans historie. Eller blot læse den som en røverhistorie fra Den kolde krig.