Bøger / skønlitteratur / roman

Islandske konger


Beskrivelse


Knudsen-slægten stammer fra den lille fiskerby Tangavik på Island. Med udgangspunkt i Arnfinn Knudsen tager jeg-fortælleren os med på en rejse gennem tre generationer, hvor vi møder fiskere, drukkenbolte, genier, tyve, kærlighed, svigt, krise og venskab.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. aug. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 1. aug. 2013

Bogen har et smalt udgangspunkt, slægten Knudsen på Island, men som fortællingen udfolder sig bliver det også en historie om Island og om det at være menneske. Den litterære kvalitet af romanen gør, at den bør få en stor målgruppe på biblioteket, hvor den kan formidles i temaer som "mesterlig litteratur fra Island" eller "slægtsromaner med kant".

Romanen Islandske konger er et kompromisløst og hudløst ærligt portræt af en slægt af drukkenbolte, horeunger, fantaster og herlige mennesker gennem tre generationer på Island. Den rammer en nærmest magisk tone, hvor tragedierne, satiren, humoren og de mange vanvittige optrin kommer til at spille sammen i en troværdig enhed. Sproget er enkelt og spraglet på samme tid og en fremragende sætning som "Det var som om et jordskælv gik gennem Gør-det-selv-centeret, for Harald Knudsen vejede hundrede femoghalvfjerds kilo, og hans lommer var fulde af batterier" er kendetegnende for bogen. Ved første øjekast forvirrer de mange personer, steder og hændelser, og man tænker "hvad skal alt den information bruges til?". Men som bogen skrider frem og behændigt hopper frem og tilbage i tiden mellem de mange personer, samles op på de fleste af de tråde som kastes ud i bogens første del.

Andre islandske forfattere som Einar Kárason og Halldór Laxness og ellers bør man dykke dybere ned i Guðmundssons forfatterskab, en forfatter, der på mange måder står bag den moderne islandske saga.

Underfundig, velskrevet og fremragende slægtsroman fra Island, som bør stå på alle landets folkebiblioteker.


litteratursiden.dk

d. 27. aug. 2013

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 27. aug. 2013

Saga, skrøner, anekdoter, humor, alvor, farce og satire – romanen rummer det hele. Efter fem års romanpause er Einar Már Guðmundsson tilbage i vanlig stil – fuld af fortælleglæde og humor. Man skulle ...


Berlingske tidende

d. 17. aug. 2013

af

af

Anne Sophia Hermansen

d. 17. aug. 2013


Politiken

d. 17. aug. 2013

af

af

Søren Vinterberg

d. 17. aug. 2013


Weekendavisen

d. 16. aug. 2013

af

af

Birte Weiss

d. 16. aug. 2013


Information

d. 16. aug. 2013

af

af

Thomas Thurah

d. 16. aug. 2013


Kristeligt dagblad

d. 15. aug. 2013

af

af

Liselotte Wiemer

d. 15. aug. 2013


Standart

Årg. 27, nr. 4 (2013)

af

af

Karen-Margrethe Simonsen

Årg. 27, nr. 4 (2013)