Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Janas anden verden


Beskrivelse


Jana er 16 år og bor sammen med sin farfar i en kælder i Prag under kommunismen. Han bruger sin tid på at drive gæk med systemet og hun bruger sin på kæresten Jirka og på at tænke over livet og fremtiden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 28. feb. 2000

Efter Karel og Jarda og det rigtige liv (98/31) kommer her forfatterens anden roman på dansk. De to bøger ser næsten ens ud, og de er båret af den samme underfundige tjekkiske humor, men i Janas anden verden er såvel tid som handling en anden. Historien foregår i Prag under kommunismen. Jana er 16 år og bor i en kælder sammen med sin snedigt-anarkistiske bedstefar, der med fantasi og ildhu driver gæk med systemets embedsmænd. Det fører en del skægge og overraskende optrin med sig. Jana er selv en kvik og fantasifuld pige, der tænker meget over livet og fremtiden. Hun ved ikke hvem hendes forældre er, og forholdet til kæresten Jirka er ikke helt let. Fortællingen er ret overbevisende lagt i munden på Jana og romanen virker troværdig i person- og miljøbeskrivelserne. Sproget er velformet og den ordrige tekst er let at læse, om end kapitlerne er noget lange, og historien forudsætter et vist kendskab til livet i Tjekkoslovakiet før fløjlsrevolutionen i 1989. Omslaget er stemningsfuldt og appellerende med et godt billede af Jana og en dækkende bagsidetekst. En god bog, der er skrevet til unge, men som også kan læses af voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 28. feb. 2000

Den 16-årige Jana bor i en kælderlejlighed i Prag med sin aparte bedstefar under kommuniststyret. De er fattige og mangler næsten alt, men overlever på bedstefaderens iderigdom, galgenhumor og anarkisme. De er modsætningerne der tiltrækkes af hinanden, så da Janas friheds- og oprørstrang melder sig, først i form af en kæreste, ønsket om en normal tilværelse og lidt smart tøj, senere i form af mere eksistentielle spørgsmål, ændrer deres forhold sig drastisk. Det er en stilfærdig bog, med en del indre monolog, men også en meget munter bog. En druktur, hvor bedstefaderen udfordrer magthaverne hængende i en stor statue, samt et kaotisk ophold på et plejehjem, hvor han hurtigt får organiseret noget der kunne minde om druk- og sexorgier, er klassisk komik, der bringer denne lektør salige minder om fremragende tjekkiske film som Brandmænd i fyr og flamme og Skarpt bevogtede tog. Sprogligt er bogen en nydelse, og indholdsmæssigt er skildringen af det umage par, der ikke kan undvære hinanden, både rørende, munter og opbyggelig læsning. Bogen vil egne sig fint til fælleslæsning i dansk/samfundsfag/historie eller frilæsning i 8.-10. kl.



Informationer og udgaver