Bøger / skønlitteratur / roman

Jørgens krig : dokumentarisk roman om frihedskæmperen Jørgen Røjel


Beskrivelse


Dokumentarisk roman om Jørgen Røjel (1916-2007), en af modstandsbevægelsens helt store skikkelser. Vi hører om sprængningen af Langåbroerne, og om hans tilknytning til Holger Danske hvor han en overgang var en del af ledelsen, indtil han blev taget af tyskerne.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 19. feb. 2013

For de mange interesserede i perioden. Røjel er stadig et forholdsvist kendt navn, så bogen skal nok låne ud af sig selv. God typografi og hårdt omslag.

Efter succesen med bogen om Hvidstengruppen Mustard Point, 2010, er Knoth tilbage med endnu en dramadokumentarisk bog med afsæt i besættelsen. Denne gang handler det om den karismatiske Jørgen Røjel (1916-2007) som var en af frihedsbevægelsens helt store skikkelser. Den lægeuddannede Røjel kendes nok mest for sprængningen af Langåbroerne, og sin tilknytning til modstandsgruppen Holger Danske hvor han en overgang var en del af ledelsen, indtil han blev taget af tyskerne. Centrum i fortællingen er naturligvis Røjel, men Knoth kommer også ind på andre vægtige begivenheder/personer som stikkerdrab, den kontroversielle samarbejdspolitik, Flammen & Citronen og meget andet. Bogen er velskrevet og let at læse uden de store falbelader, og det klæder Knoth at han denne gang har skruet ned for den værste brug af sproglige klicheer, som gav hans tidligere udgivelser et lidt kunstigt udtryk. Resultatet er at bogen føles knap så romanagtig, men mere refererende og autentisk, hvilket sikkert vil dele vandene blandt læserne. Kildeliste bagest.

Der findes et væld af romaner om perioden, men udover Røjels egne biografier, er der ikke andre selvstændige udgivelser om ham.

Letlæst og interessant dokumentarisk roman, dog emnemæssigt uden helt samme appeal som Mustard Point.


Berlingske tidende

d. 2. apr. 2013

af

af

Bent Blüdnikow

d. 2. apr. 2013


Weekendavisen

d. 22. mar. 2013

af

af

Claus Christensen Bundgård

d. 22. mar. 2013


Kristeligt dagblad

d. 18. mar. 2013

af

af

Claus Grymer

d. 18. mar. 2013