Bogen er resultatet af et forskningsprojekt fra Kunstakademiets Arkitektskole om Utzons arkitektur og henvender sig i høj grad til arkitekter, studerende og fagfolk, der er i besiddelse af en vis portion faglig viden om arkitektfaget.
Via en tematisk struktur formidler bogen et fyldigt og indholdsrigt perspektiv på Utzons enestående livsværk. Fokus er udelukkende rettet på arkitekturen og indeholder intet biografisk stof, men derimod mange unikke og originale illustrationer, tegninger, skitser der følger et bygningsværk fra start til slut. Uden at følge en kronologi eller en gennemgang af det samlede værk, prøver forfatteren i stedet at indkredse den berømte danskers tankegods, arbejdsmetode og virkemidler gennem følgende tematiske punktnedslag: sted, arbejdsmåde, byggekultur, konstruktion, materialitet samt levevis, der bringer os "dybt" ned i udvalgte værker. Bogen giver også indblik i Utzons skriftlige arbejder, som redegør for de personlige overvejelser omkring arkitektur; der citeres flittigt og for en enkelt artikels vedkommende bringes den for første gang på dansk: "Om vigtigheden af arkitekter".
Utzon og hans værk er flot dokumenteret på dansk. Af nyere, almene værker kan anbefales: Utzon & Utzon Center Aalborg, 2011, Glæden ved at bo, 2010, Utzons egne huse og Utzon og den nye tradition, 2004.
Et banebrydende dansk forskningsarbejde om Utzons arkitektur, som naturligt skal præsenteres i den mere specialiserede samling af bøger om arkitektur.