Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Julie, Fregneren og Sukkerhitler


Beskrivelse


Fortælling om at være barn i Danmark i 1960'erne. Seksårige Julie flytter fra stenbroen i København til et nybygget parcelhuskvarter i provinsen. Lidt efter lidt vænner hun sig til sit nye liv.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2000

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 3. maj 2000

I denne børneroman får læseren et godt portræt fra 1960'erne. Et portræt, der ses gennem øjnene af den 6-årige Julie, der sammen med sin far og mor flytter fra stenbroen i København til et nybygget parcelhuskvarter et sted i Jylland. Det er slet ikke så nemt for Julie. Hun savner især alle legekammeraterne fra gaden, og da hun begynder i skolen, må hun stå model til mange drillerier, fordi hun går anderledes klædt og ikke forstår de andre børns væremåde. Heldigvis kommer hun til at sidde sammen med den fregnede, hårdtslående Mette, som bliver hendes beskytter og ven. Mette bor på en gård på landet, så også landmiljøet bliver beskrevet. Den tredje person i bogens titel, Sukkerhitler, er en frygtet vikar, som Julies mor uforfærdet klager over til skoleinspektøren. I det hele taget fylder skolelivet i såvel timerne som i frikvartererne meget. Bogen er velskrevet og overskuelig. De få illustrationer består af enkle stregtegninger. Gode læsere fra 3.- 4. klasse vil kunne læse bogen selv, men den vil også være egnet til oplæsning i yngre klasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2000

af

af

Bente Nielsen

d. 3. maj 2000

Maria Helleberg giver i denne bog et tidstypisk portræt af Danmark i 1960'erne. Bogen handler om en almindelig familie, og der fortælles ud fra den seksårige Julies synsvinkel. Familien flytter fra stenbroen i København til et nybygget parcelhuskvarter i provinsen. Julie har i begyndelsen vanskeligt ved at vænne sig til de nye forhold, og da hun begynder i skolen udsættes hun for smådrillerier. Hun får dog hurtigt en god veninde og efter nogen tid falder hun til både i skolen og i byen. Det er en meget velskrevet bog, der stille og roligt fortæller om børns liv og vilkår for 30-40 år siden. Den beretter om deres lege, om strenge lærere og berører også kønsrollemønsteret. Bogen giver en god skildring af Julie, der har mange betragtninger over hverdagens hændelser om det, at være barn. Bogen er illustreret i tidens stil med let karikerede, skitseagtige tegninger. Det er en levende fortælling, der er velegnet til oplæsning for 6-9-årige og til selvlæsning fra 11 år. Forsiden er indbydende og passer fint til indholdet.


Berlingske tidende

d. 27. maj 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 27. maj 2000