Bøger / faglitteratur / erindringer

Kan jeg sygemelde mig hos Gud : en personlig beretning om demens


Beskrivelse


Personlig beretning i dagbogsform og breve om et demenssygdomsforløb, hvor socialrådgiveren Nina Harboe (f. 1951) begynder at skrive dagbog om sin mand Steens sygdom med fokus på forholdene for demensramte.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2018

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 2. mar. 2018

Personlig beretning, i dagbogsform og breve, om et demenssygdomsforløb. Bogen har bud til studerende og ansatte i sundhedssektoren samt til politikere og pårørende til demensramte. Kan også læses som biografisk sygehistorie og sorgberetning.

Forfatterens mand Steen er fornylig blevet pensionist, da han får konstateret hele 2 demenssygdomme. Samtidig begynder hans kone Nina at skrive dagbog. Det går støt ned ad bakke med Steens evne til at klare sig selv, og samfundets tilbud er af svingende kvalitet. Nina bruger alle kræfter på at hjælpe sin mand og må sygemeldes fra sit job. Vennen Martin bliver en stor støtte for dem begge med flittige besøg hos Steen og mailkorrespondance med Nina. Størstedelen af bogen udgøres af disse mails og Ninas dagbogsoptegnelser over 3 år, indtil Steen er død. Illustreret med sort-hvide fotos fra familiealbummet.

En lang, stærk og ofte oprørende beretning om at leve med en alvorligt syg ægtefælle og om samfundets jævnlige svigt. Dårlig udredning og sløset pleje forekommer, og det er tydeligvis en stor belastning, samtidig med de stigende krav fra den demente ægtefælle. Bogens omfang er umiddelbart overvældende, men den er skrevet i nydeligt hverdagssprog og giver stof til eftertanke og forhåbentlig selvransagelse hos dele af målgruppen.

Da Aage forsvandtGlemsom og Glemsom er andre eksempler på ægtefælleberetninger om demensforløb, men af langt mindre omfang og detaljerigdom end denneDa Aage forsvandt og er andre eksempler på ægtefælleberetninger om demensforløb, men af langt mindre omfang og detaljerigdom end denne.