Bøger / faglitteratur til børn

Klippe, sten & sand


Beskrivelse


Om jordens opståen og konstante forandring. Om mineraler i bjergarter, jordlag og metaller. Med praktiske tips til opbygning af egen stensamling.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 5. apr. 2002

Smuk og gennemført bog oversat fra svensk. Bogen fortæller om geologien bag jordens skabelse og udvikling med fokus på sten, bjergarter og f.eks. fossiler. Der fortælles fra universets skabelse henover historien om jordens flydende indre og jordskorpernes ydre vandringer, vulkaner og de forskellige sten og bjergarters plads i dette. Bogen er fokuseret omkring tid - den store og lange tidshorisont - og identifikation af bjergarter. Bogen er ikke svær. De "rigtige" fagudtryk bruges, men alt forklares logisk og enkelt. Sproget er beskrivende og forklarende. Bogen er illustreret med en række tegninger farvelagt med akvarel og farvekridt. Det er ikke en streng præcis naturalistisk streg, men præcis nok til at understøtte og forklare elementer i teksten. Det er ikke en håndbog til "marken". Den egner sig til at læse sammen med interesserede børn fra 8 - 9 år, og kan læses af børn fra 12 år. Bagest register, bog-, adresse- og internetliste. Forside med 13 sten og bjergarter tegnet meget naturalistisk i hver sin lille blå boks. Fin og præcis bagsidetekst. Bogen supplerer fint de bøger vi har om emnet, og adskiller sig især fra de fleste øvrige bøger ved at fokusere meget på sammenhæng og helhed i emnet, samtidig med at illustrationssiden ikke er fotografier og f.eks. præcise tekniske tegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 5. apr. 2002

Flot og indbydende bog af høj faglig standard, der fortæller om universets tilblivelse, de forskellige geologiske tidsaldre, jordskorpens stadige udvikling og forandring gennem jordskælv, vulkanudbrud, nedbrydning og istider. Disse afsnit fører frem til en gennemgang af stenenes historie fra de enkle grundstoffer over krystaller, mineraler, vulkanske og sedimentære bjergarter samt selvfølgelig - i naturens evige kredsløb - nedbrydningen af de forskellige bjergarter. Afslutningsvis fortælles om geologens arbejde, og om hvordan man selv kan samle sten og fossiler og opbygge en samling. Bagest en bestemmelsesnøgle, stikord, litteratur- og medieliste. Teksten er sat i små overskuelige og indholdsmæssigt afrundede blokke. Overalt instruktive og stemningsfulde akvareller, der illustrerer og støtter teksten. Bogen kan anvendes til undervisning i geografi og fritid og kan fagligt kaperes af elever fra 6./7. klasse og opefter.Informationer og udgaver