Bøger / faglitteratur / billedværker

København i tyverne : 110 udsøgte tegninger af Emil Krause


Beskrivelse


Gennem et udvalg af 110 af Emil Krauses (1871-1945) tegninger gives et portræt af København og en svunden tid.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 23. aug. 2010

Værket henvender sig bredt til et publikum med interesse også for den ikke så kendte del af dansk kunsthistorie - og til et publikum med interesse for det historiske København.

Mandel er barnebarn af Emil Krause; han vil med udgivelsen pege på sin morfar som en markant kunstner, der ikke må blive glemt. Krause (1871-1945) skildrede primært, som den lidt ældre, langt mere kendte Paul Fischer, København og byens gadeliv. Krause arbejdede ifølge Mandel på den måde, at han lavede skitser i byrummet og så færdiggjorde billedet i atelieret, med medvirken af modeller. Krause har et særligt godt øje til kønne unge piger med veldrejede ben, dem er der en del af i bogen. Men også fiskerkonerne ved Gammel Strand går igen, ligesom der er et vågent øje og en god forståelse for de udstødte, de forhutlede. Prospekter fra byens gader og pladser er også en markant del af bogen. Det er ganske fremragende tegnekunst, som Mandel akkompagnerer med lidt meddigtende, ganske korte kommentarer. Krauses billeder var populære i sin tid, men han står ikke så stærkt i nutidens bevidsthed, som hans kunst faktisk kan bære. Bogen burde føre til genopdagelse, måske udstilling eller mere vidtfavnende udgivelse.

Anvendelse som fx værker om Fischer som Sandbergs Paul Fischer, 2005, og Varming Paul Fischers København - og vores, 2006.

Fin udgivelse, der kort portrætterer en kunstner af så høj karat, at vi slet ikke har råd til at lade ham gå i glemmebogen.