Bøger / faglitteratur / billedværker

Københavns torve og pladser


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2009

af

af

Helle Winther Olsen

d. 6. okt. 2009

Peter Olesen har en stor fanskare, og med hans navn på en smuk fotografisk forside med motiv fra Gråbrødre Torv får bogen ikke lov at stå fremme til udstilling ret længe ad gangen. Som altid inspirerende til selv at gå på opdagelse i byen med et kort i hånden.

Pladser og torve har før været omtalt i Olesens ret så omfattende bagkatalog af arkitekturbøger, men aldrig så udførligt som i denne monografi med 30 pladser og torve i Hovedstaden, som han holder særligt meget af. Vi starter i Københavns centrum og bevæger os udad til brokvartererne i denne utroligt appetitvækkende bog, som nok også rummer en overraskelse eller to i udvalget. Hver af de omtalte pladser dokumenteres med en god tekst og en række fotos der tilsammen fortæller om tilblivelsen, konkrete bygninger, pladsens form, statuer, møblering og ikke mindst pladsens brug. Peter Olesen har helt sine egne holdninger, men han har et fint blik for æstetikken i de udvalgte pladser, og hans engagement er ægte og inciterende. Fotografierne bærer helt naturligt en bog som denne, og de fortjener mange roser. Blot kunne jeg godt have haft behov for en konsekvent brug af billedtekster.

Peter Olesen er en ener i arkitekturlitteraturen, og han har skrevet bøger om arkitektur for både børn og voksne siden 1988.

Nyd livet mellem husene i denne fine bog, der er akkurat lige så indbydende som forfatterens øvrige bøger. Arkitekturbøger som disse har et stort og begejstret publikum, som elsker at bruge øjnene i byen.