Bøger / skønlitteratur / roman

Køresvenden : en fortælling


Beskrivelse


Allegorisk fortælling, der med udgangspunkt i folketroens forestilling om Dødens køresvend fortæller en historie om død, skyld, soning og forløsning i slumsøsteren Edits engagement i drukkenbolten og forbryderen David Holms skæbne i en tid og et miljø med fattigdom og elendighed - et engagement, der rækker ud over døden.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2011

af

af

Torben Wendelboe

d. 4. nov. 2011

Udgivelsen henvender sig til Selma Lagerlöfs stadig store publikum - og til et publikum med generel interesse for verdenslitteraturen.

Selma Lagerlöfs fortælling fra 1912 formår stadig at fremstå universel og gribende, et stykke ægte verdenslitteratur. Som baggrund for historien bruger Lagerlöf den folkelige forestilling om, at den der nytårsnat dør som den sidste i det gamle år, i hele det næste år skal køre som Dødens køresvend og fragte de døde, indtil en ny afdød indvilliger i et overtage hvervet og dermed forløser sin forgænger. Lagerlöf fletter historien om drukkenbolten og forbryderen David Holms død som den sidste nytårsnat sammen med historien om slumsøsteren Edit, der også ligger for døden. Hun har mødt David i sit arbejde for Frelsens Hær og er dybt involveret i hans skæbne og føler, hun ikke kan dø, før hun har gjort sin gerning med David Holm færdig. Derfor beder hun om Køresvendens hjælp til at ændre den ellers ubønhørlige dødens procedure for en sidste gang at søge at gribe afgørende ind i David Holms skæbne. Historien er fortalt enkelt og fint og uden føleri og med stor sans for de livgivende også grumme detaljer, der hører død og sygdom og elendighed til. En mesterfortælling.

Sammenholdt med Gyldendals oversættelse fra 1922 falder alt ud til fordel for Anne Marie Bjergs nyoversættelse, der også sammenholdt med originalteksten yder denne langt mere retfærdighed. Så nyudgaven bør langt foretrækkes.

Velkommen fin nyoversættelse af Lagerlöfs stærke mesterfortælling.


litteratursiden.dk

d. 5. dec. 2011

af

af

Line Hoffgaard

d. 5. dec. 2011

Gotisk spøgelseshistorie af Selma Lagerlöf om døden, nåde og næstekærlighed. Det er nytårsnat og slumsøster Edit ligger på sit dødsleje. Hun beder en søster tilkalde David Holm, så hun kan nå at tale ...


Jyllands-posten

d. 16. jan. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 16. jan. 2012


Kristeligt dagblad

d. 23. dec. 2011

af

af

Doris Ottesen

d. 23. dec. 2011


Weekendavisen

d. 25. nov. 2011

af

af

Henrik Wivel

d. 25. nov. 2011


Standart

Årg. 26, nr. 1 (2012)

af

af

Herman Hermansen

Årg. 26, nr. 1 (2012)