Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kon-Tiki : rejsen over Stillehavet


Beskrivelse


Thor Heyerdahl sejler på 101 dag 8000 km over Stillehavet på en tømmerflåde. Kan det virkelig lade sig gøre?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2013

af

af

Vibeke Axelsen

d. 14. maj 2013

Bogen henvender sig til en bred målgruppe. Den kan selvlæses fra ca. 11 år. Den kan med udbytte for tilhøreren læses højt noget tidligere; fra ca. 7 år.

Forfatteren har gennem mange år været en flittig skribent af tekster skrevet i et letlæst sprog, som er beregnet fra 11 år - således også denne. Den er 2. udgave af Kon-Tiki : rejsen over Stillehavet, 2005. Den handler om Thor Heyerdahls spændende og farefulde sejlads på 101 dage fra Peru til Polynesien. Han ville bevise, at det kunne lade sig gøre at sejle turen på en tømmerflåde af balsatræ. Han mente, at man gjorde det i oldtiden. Bogen indledes med, hvordan Heyerdahl skaffer mandskab og afsluttes med velkomstfesten på Raroia. Hovedhandlingen er selve turen - med og uden papegøje. Handlingen er spændende at læse. Der er både farerne, hyggen og morskaben med. Der er 21 overskuelige kapitler. Sproget er let at læse. Layoutet er med tydelige og store typer og mange afsnit. Forrest og bagest er der kort over turen. Bagest er også en beskrivelse af de enkelte besætningsmedlemmer, flåden og et foto af Heyerdahl.

Denne 2. udgave adskiller sig ikke meget fra den første. Der er tale om lidt større teksttyper, "grovere" papir, og visse steder lidt mere uddybende forklaringer. Forsidebillede og bagsidetekst er identiske.

Historien er spændende og interesserer mange børn. Det er yderst godt, at børn, der ikke selv kan "tygge" sig igennem Heyerdahls oprindelige version, med denne får et vellykket alternativ.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. juli 2005

af

af

Vibeke Axelsen

d. 5. juli 2005

For det barn eller for den sags skyld den voksne, der ikke magter eller vil læse Heyerdahls originale beskrivelse af rejsen fra Peru til Polynesien over Stillehavet på en tømmerflåde, er her en yderst vellykket forkortet udgave skrevet i et letlæst sprog. Den kan læses fra 5. klasse (11 år). Fokus er lagt på beskrivelsen af selve sejladsen og de strabadser, som den medførte. De indledende "manøvrer" og den afsluttende periode på øen Raroia fortælles der kun kort om. Der er en god beskrivelse af de seks mænds indbyrdes kompetencer og den deraf afledte arbejdsdeling, som er et fremragende eksempel på, at det hele går, hvis man hjælper og støtter hinanden. Eventuelle konflikter mændene imellem udelades. Derimod er der medtaget mange morsomme situationer, så man får et indtryk af det varierede liv på flåden. Flere steder er der relevante formuleringer, som er taget direkte fra den originale version. Bogen er overskueligt inddelt i korte kapitler, og der er indført ekstra linieafstand. Der er ingen illustrationer, men forsidebilledet viser den dramatiske situation, da en af mændene falder over bord, og det kun med nød og næppe lykkes at redde ham. Bagsideteksten er velskrevet og virker som en appetitvækker til den spændende fortælling, som bogen indeholder.


Læsepædagogen

Årg. 54, nr. 2 (2006)

af

af

Gunhild Justesen

Årg. 54, nr. 2 (2006)


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 14 (2005)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 151, nr. 14 (2005)