Bøger / faglitteratur / billedværker

Kongelige fristelser : moderne dansk smørrebrød


Beskrivelse


Fotografisk billedværk med små madinstallationer af dansk smørrebrød til inspiration.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2008

af

af

Lene Kristiansen

d. 4. nov. 2008

Et næsten rent billedværk fra smørrebrødets verden i den moderne og raffinerede udførelse. Først og fremmest til inspiration, for det er mere udførelsen end opskrifterne, der satses på.

Kongelige fristelser er først og fremmest en flot stylet fotobog med små madinstallationer, anbragt på tallerkner Royal fra Copenhagen (deraf måske titlen?). Kokken bag, Kristian Bjørsum, er uddannet på Rudolf Mathis i Kerteminde. I 5 hovedafsnit Fisk & skaldyr, Det kolde, Det lune, Det lette og Osten viser han på et helt opslag en enkelt anretning. Et close-up billede på den ene side, og en lille liste med det smørrebrødet er bygget op af på den anden, fx rugbrød m/smør, leverpostej, saltkød og pynt. Kompositionen er enten stram med pålæg, der følger brødets kanter, eller mere sofistikeret arrangeret når det glæder varianter, som fx kartoffelkugler med purløgspuré og rugbrødsring. Sidst i bogen enkelte opskrifter på 7 særlige kokkerier og 5 nyttige opskrifter. De der vil guides hele vejen med opskrifter skal ikke søge her, ligesom der ikke er nogen udtrykt holdning til råvarerne. Fotografierne er gennemgående flotte, men at kødfarver ikke er super delikate, gælder også her.

Nannas smørrebrød af Nanna Simonsen har i modsætning til denne en grundig gennemgang af alle smørrebrødfremstillingens processer.

En æstetisk og flot skuekogebog. Men anvendeligheden begrænser sig til rutinerede kogekoner og -mænd, som gerne vil have inspiration til nye anretninger.


Kristeligt dagblad

d. 3. jan. 2009

af

af

Dorte Remar

d. 3. jan. 2009