Bøger / faglitteratur / erindringer

Krigens ansigt : danske soldater i Afghanistan


Beskrivelse


Gennem samtaler med over 200 soldater fra menige til generaler, deres kærester, koner, børn og forældre, men også med pårørende til dræbte soldater og med læger og feltpræster skildres danske soldaters krig i Afghanistan i alle dens aspekter af frygt og mod, grusomme oplevelser, livet i "den skarpe ende" og i lejrene.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 8. okt. 2010

Til tidligere og kommende udstationerede, pårørende/berøringsflader plus militærinteresserede.

Bogen indledes med en ramme om fx forskellen på krigen i Afghanistan, landets historie og andre krige med dansk militær. Her fortælles om militærpsykologi, islam, soldaternes rolle i konflikterne, traumer og deres art og udbredelse. Bogen bygger udover ramme- og emnetekster med forklarende baggrundsstof næsten udelukkende på interviewformen med soldater, officerer og pårørende også til de dræbte soldater. Oplevelserne går mest på kampene og reaktionerne herpå frem for opgaverne i det ret fredelige bagland. Interviewformen er som i forfatterens tidligere bøger meget velfungerende. Vi hører om angst og begejstring under kampene, om ansvarets tyngde hos befalingsmændene, forliste parforhold, knugende stemning, usikkerhed og pres, når hjemmet melder fra, lettelsen, når det går godt og lammelsen, når en kammerat mister livet. Tankevækkende er, at det langt oftere er presset hjemmefra end ved fronten, der får nogle soldater til at bryde sammen. Bogen er velskrevet og letlæst og kommer rigtigt godt rundt om emnets mange facetter.

Om emnet fx dagbogen Soldat i Afghanistan. Af forfatteren også bl.a. Taget af tyskerne. Derudover er planlagt en efterfølger om danske soldater i Irak og på Balkan.

En fortrinlig læseværdig og tankevækkende bog, der med vellykket anvendelse af interviewformen, formår at komme ind bag virkelig mange aspekter blandt soldater og pårørende i Afghanistan-krigen.


Jyllands-posten

d. 23. okt. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 23. okt. 2010


Politiken

d. 18. dec. 2010

af

af

Anders Jerichow

d. 18. dec. 2010


Kristeligt dagblad

d. 8. jan. 2011

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 8. jan. 2011


Weekendavisen

d. 5. nov. 2010

af

af

Louise Windfeld-Høeberg

d. 5. nov. 2010


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 47, nr. 1 (2011)

af

af

Bengt Laier

Årg. 47, nr. 1 (2011)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 190 (2011)

af

af

Rasmus Østergaard

Nr. 190 (2011)


Militærhistorie

2011, nr. 3

af

af

K.G.H. Hillingsø

2011, nr. 3