Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kvasers blod


Beskrivelse


Erik Menneskesøn bliver atter hentet til mytologiens verden. Denne gang Jotunheim, hvor Udgårdsloke vil lokke ham til at stjæle skjaldemjøden, Kvasers blod, fra aserne. Den smukke jættepige, Gunlød, får ham overtalt.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 1996

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 12. juni 1996

Bogen er en værdig afslutning på den stort anlagte trilogi, der i skønlitterær form gengiver den nordiske mytologi. En født klassiker til selvlæsning eller oplæsning fra ca. 12 år. Der er masser af dramatik, men også smukke naturbeskrivelser. Psykologien er overbevisende. Erik Menneskesøn udvikler sig til en modig og klog ung mand, dog stadig med et følsomt sind og evnen til at vække kærligheden hos unge piger. Han hentes til Jotunheim og bliver af Udgårdsloke bedt om at stjæle skjaldemjøden, Kvasers blod, tilbage fra aserne for at skabe en bedre balance mellem de to. Først da den smukke og kloge jættepige, Gunlød, har vist ham rundt i det naturskønne Jotunheim og hjulpet ham til at ændre sit syn på jætterne, indvilliger han. Der drages undervejs mange paralleller til menneskenes verden, hvor uvidenhed og fordomme også skaber ufred. Med hjælp fra sin gamle kæreste, Tors datter Trud, klarer han Odins prøve og får derved lejlighed til at påvirke ham, men slutningen er ingen endelig afklaring på forholdet mellem jætter og aser. Omfattende register og oversigt over personer og stednavne i den nordiske mytologi afslutter bogen. Enkelte sort-hvide stregtegninger understøtter smukt bogens stemning.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 1996

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 12. juni 1996

Bogen afslutter forfatterens trilogi om Erik Menneskesøns rejser og oplevelser i den nordiske mytologiske verden blandt aser, jætter og sagnhelte. Erik bliver under et rollespil bortført af jætter og under en rejse rundt i Jotunheim med Gunlød, der vogtede og mistede Kvasers blod til Odin, lærer han de udstødte og underlegne jætters verden at kende. Han overtales til at rejse til Asgård og forsøge at få noget af Kvasers blod tilbage til jætterne, så de får deres selvtillid, historie og sange igen. Derved kan balancen mellem aser og jætter delvis genoprettes. Det er en storslået roman, som jeg slugte side for side, skrevet i et flot sprog, der binder nutid og mytologi sammen. Udover at fortælle om aser og jætter, sætter bogen fokus på almene filosofiske temaer: Er de gode altid gode? - og er de onde altid onde? Den pirker ved vores fordomme om de andre, de anderledes, de fremmede med anden religion og farve. Den rokker ved vores fortravlede og overfladiske måde at leve på, ved den måde, vi behandler vores medmennesker på, og den måde, vi mishandler vores jord på. De mange lag i bogen lægger op til samtale om de vigtige og grundlæggende livsemner, den tager fat på. Derudover har bogen også en umiddelbart spændende handling. Bagest afsnit med register, ordforklaring og oversigt over aser og jætter, som det ellers kan være svært at holde rede på. Velegnet til oplæsning og selvlæsning fra 6./7. klasse og opefter.


Weekendavisen

d. 2. aug. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 2. aug. 1996


Politiken

d. 30. juli 1996

af

af

Klaus Rothstein

d. 30. juli 1996


Information

d. 6. aug. 1996

af

af

Merete Møller Olesen

d. 6. aug. 1996


Berlingske tidende

d. 4. aug. 1996

af

af

Gunnar Jacobsen

d. 4. aug. 1996


Det fri aktuelt

d. 4. sep. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 4. sep. 1996


Børn & bøger

Årg. 49, nr. 6 (1996)

af

af

Dorte Roholte

Årg. 49, nr. 6 (1996)


Berlingske tidende

d. 19. apr. 1997

af

af

Søren Kassebeer

d. 19. apr. 1997