Bøger / faglitteratur til børn

Kvinder i Europa - 19. århundrede


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om kvindernes historie i Europa, bl.a. om ændringer i samfundet, opdragelse og uddannelse, familieliv, opførsel, udseende, kvindearbejde i og uden for hjemmet, foregangskvinder samt kvindesag og berømte kvinder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. feb. 1999

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 3. feb. 1999

Ny fagbogsserie om kvindernes historie i Europa, et emne som ikke er dækket særlig godt til børn. Dette bind beskæftiger sig med det 19. århundrede og da bogen er engelsk er det især engelske forhold og personer, som omtales. Bogen er lækker at se på og følger den herskende trend indenfor børnefagbøger: billedbogsformat, stor typografi med brødteksten i små, overkommelige afsnit, faktabokse og mange spændende og sjove illustrationer såsom postkort, fotos og malerier. Netop illustrationerne tiltrak min niårige datter som en magnet. Teksten er sat i 8 kapitler, som tilsammen giver et hurtigt og levende indblik i kvindeliv og vilkår i alle samfundslag. Efter en kort indledning om de samtidige materielle og politiske samfundsændringer, tager bogen fat på at beskrive opdragelse og uddannelse eller mangel på samme, familieliv, opførsel, udseende og kvindearbejde i og udenfor hjemmet. Der lægges vægt på de langsomme fremskridt, og foregangskvinder omtales løbende. Kvindesag og berømte kvinder får hver et kapitel. Teksten er letforståelig, flydende og interessant, og alt i alt er det en stor mundfuld, som er tygget ned til en letfordøjelig bid, spiselig fra 12 år. Bagerst ordforklaring, register og litt.liste. Den danske kvindesag er behandlet i Gyrithe og de sorte ravne af Gretelise Holm 1990.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. feb. 1999

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 3. feb. 1999

Den anden halvdel af historien fortæller den del af historien, vi ikke ret ofte får fortalt - kvindernes historie. I det nittende århundrede ændredes livet for mennesker i Europa blandt andet på grund af den industrielle revolution, opfindelser og kolonierhvervelser. Det var også århundredet, hvor folket gjorde krav på medindflydelse. I denne bog kan man læse om, hvordan kvindernes forhold var, og om kvindernes oprør mod den tilværelse, der blev dem til del i en altoverskyggende mandsdomineret verden - en verden, hvor kvinder blev betragtet som mindre intelligente end mænd, og hvor de fik at vide, at deres plads var i hjemmet. Bogen består af 8 kapitler, hvoraf de 7 første skildrer ovennævnte forhold, og hvor det sidste fortæller om kvinder, der trods alt opnåede berømmelse i mændenes verden. Sidst i bogen er der ordforklaring, litteraturliste og stikordsregister. Teksten er sat i to spalter. Afsnittene i de enkelte kapitler er korte og har overskrifter, der letter overblikket. De mange illustrationer - tegninger, stik og fotos - og citater og årstalslister supplerer teksten udmærket. Målgruppen er folkeskolens ældste elever, og bogen kan anvendes i historieundervisningen og i projekt/emnearbejde.Informationer og udgaver