Bøger / skønlitteratur / roman

Lacrimosa


Beskrivelse


Pigen Ros bliver fundet i en stald, hun vokser op som dreng hos den svenske forfatter Carl Jonas Love Almqvist, idet han ønsker at afprøve Rousseaus tanker. Ros, nu mr. Ross, bor som gammel i Italien og tænker tilbage på Almqvist og forelskelsen i skuespilleren Emilie.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. okt. 2013

af

af

Jette Landberg

d. 16. okt. 2013

For øvede læsere, da bogen er sindrigt opbygget med mange tidsplaner, desuden vil et vist kendskab til svensk historie og personer være en fordel, selvom det ikke er en absolut forudsætning.

Liffner har begået et imponerende værk om den svenske forfatter Carl Jonas Love Almqvist. Bogen følger nogenlunde de historiske facts om ham, mens den androgyne Ros er Liffners egen opfindelse. Hun er født som pige, efterladt i en stald, vokser op som dreng hos Almqvist, da han ønsker at afprøve Rousseaus tanker. Ros forlader ham som halvvoksen og nærer resten af livet et had-kærlighedsforhold til ham. Man får et meget virkelighedstro billede af Stockholm i 1800-tallet, og via Ros' kærlighed til en ung skuespillerinde et indblik i datidens teaterverden. Bogen bevæger sig mellem den ældre mr. Ross' liv i Italien og Ros' liv som ung dreng, indflettet er også opklaringen af et giftmord på hans elskede. Liffner blev bl.a. nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2012. Hun har tidligere bl.a. skrevet Imago, en historisk roman fra Sønderjylland.

Man kommer uvilkårligt til at tænke på Virginia Woolfs Orlando, der ligeledes har en tvekønnet hovedperson. Jeg blev mindet om Annette Lindegaards nyeste Lobotomisten, der også går ud og ind af drømme og tidsplaner. Liffners bog er dog langt mere kompleks.

En helt igennem imponerende skildring af en mærkelig skæbne i 1800-tallets Stockholm kombineret med historien om Almqvist. En bedrift, men svær læsning, der kræver koncentration.


litteratursiden.dk

d. 25. nov. 2013

af

af

Beth Høst

d. 25. nov. 2013

En elegant, fantastisk, farverig og umiskendelig gotisk historie vævet omkring den svenske digter Carl Jonas Love Almqvists liv. Hovedskikkelsen er pigen Ros, Rose eller Ross. Lacrimosa er en ejendomm...


Politiken

d. 16. nov. 2013

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 16. nov. 2013


Berlingske tidende

d. 7. dec. 2013

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 7. dec. 2013


Kristeligt dagblad

d. 6. jan. 2014

af

af

Liselotte Wiemer

d. 6. jan. 2014


Weekendavisen

d. 27. dec. 2013

af

af

Birte Weiss

d. 27. dec. 2013


Standart

Årg. 28, nr. 1 (2014)

af

af

Simon Hastrup

Årg. 28, nr. 1 (2014)