Bøger / skønlitteratur til børn / gåder

Læs og grin : sjove vitser og gåder for børn


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2011

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 9. juni 2011

Her er en samling vittigheder og gåder for børn fra 10 år.

Forfatteren har lavet flere vittigheds- og gådebøger, og denne ligner en blanding af de gode gamle. Her er mange blondinevittigheder, alle børnene og gåder med den sjove eller skæve pointe. Mange af gåderne kendte jeg i forvejen, men en dem af dem jeg ikke kendte er fx "Hvad er ligheden mellem en ged, og en der ikke handler i Netto? De skider begge på rabatten". Den repræsenterer samtidig det yderste i frisprog i bogen, der er meget stueren, man kan selvfølgelig mene at blondinevittigheder er diskriminerende, men når de er bedst er de ret sjove på en sød måde. Det er på alle måder en blandet landhandel, men der er mange gåder og vittigheder, så mon ikke der er noget for enhver smag. Illustrationerne af Jon Ranheimsæter fungerer mest som vignetter, små og trykt i sort/hvid. Der synes ikke at være nogen sammenhæng i placeringen af tegningerne i forhold til teksterne. De repræsenterer dog den samme lidt højtgearede ha-ha stemning der kan være, når man læser 100 eller flere vittigheder i rap. Omslag dækker fint for indhold.

Vi har en del vittigheds- og gådesamlinger hver for sig, men også nogle blandede som fx Kender du den om - ? : vitser og gåder for børn af Torben Olsen. Der er ikke noget nyt under solen her, og den kan supplere vore vittigheds- og gådebøger.

En blandet pose vittigheder, godt med blondinevittigheder, krydret med fjolle sjove gåder, nye og gamle. Samlingen vil tiltale fans af vittigheder og gåder.