Bøger / skønlitteratur / roman

Lang fredag


Beskrivelse


Roman der veksler mellem prosa og poesi med Langfredag som omdrejningspunkt i en upstairs/downstairs miljøskildring, og hvor synsvinklen skifter mellem alle husets beboere. Den bærende tematik er social uretfærdighed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. aug. 2017

af

af

Tina Schmidt

d. 30. aug. 2017

Lyrisk roman om langfredag set fra ti forskellige synsvinkler. For litterært interesserede.

Almeida Faria er en af Portugals største forfattere, og "Lang Fredag" er hans hovedværk. Romanen er delt op i tre dele; morgen, middag og aften. Vi er i en husstand, der består af familiemedlemmer, børn og tjenestefolk, i alt ti. I hvert afsnit skiftes der mellem hver af de ti personers synsvinkel, synsvinkler der divergerer alt efter stand og plads i huset. Hændelserne i huset på denne dag bliver samlet i en allegori over langfredags tematikker - passionen og genopstandelsen. Sproget veksler mellem prosa og poesi.

Smuk, men svært tilgængelig roman med mange lag; realplan, det bibelske og samfundskritikken af portugisiske forhold i 1960'erne.

Almeida Faria har været en stor inspiration for en forfatter som José Saramago i fx En fortælling om blindhedUnder Mælkeskoven og Dylan Thomas Under MælkeskovenAlmeida Faria har været en stor inspiration for en forfatter som José Saramago i fx En fortælling om blindhed og Dylan Thomas .


Weekendavisen

d. 22. sep. 2017

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 22. sep. 2017