Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Liget på bordet


Beskrivelse


Humoristisk fortælling om livet i barakbyen Bregnebakkeby. Udklædt som spejdere drager Majse 11 år og Muski 12 år på en længere flugt fra myndighederne.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Aagaard

d. 18. dec. 2018

Det kan hun bare, Gretelise Holm (Journalisthøjskolen). I de 8 gnistrende veldrejede kapitler er hun litterært fuldt på højde med Reuter og Hellberg. Dertil kommer en ideologisk / politiskbaggrund, som overbevisende er integreret i romanens scenarie. Bogen er lige anvendelig til selvlæsning og til højtlæsning af og for børn fra omkring 10 år. Omslag og bagsidetekst vil nåmålgruppen. Typografi og opsætning er ligeledes lydefri, alderssvarende. Hvis biblioteket er blevet bedre til at si jukset og sekunda-varen fra, så er her den ægte vare, som de således sparedemidler passende kan formøbles på. Jeg har ingen forbehold. Stedet er en barak-by i udkanten af sandsynligvis Århus, tiden lige nu, personerne en broget skare omkring Majse, 11 år, og Muski på 12.Sammenhold, opfindsomhed, selvstændighed er de egenskaber, som børn og voksne sætter ind mod bornerthed, fremmedhad og tvang. En mor der taler i rimede vers og en far med en ukuelig opfindertrang.Majse, som fortæller, er etklartskuende og handlekraftigt barn i sin bedste alder. Alt serveret med en ligefremhed, som er lige så betagende som den er usædvanlig. Hør bare bogens første sætning:"En dag, da jeg kom hjem fra skole, lå der et lig på spisestuebordet". Det er dog ikke en krimi, men en kontant, handlingsmættet roman i 8 afrundede dele.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

En samfundskritisk bog, der med hyggelig og afslappet humor og charmerende satire taler de svage og undertryktes sag. I episodisk form fremtrækkes varmt - i næsten Steinbeck-lignende stil ogmiljø - mennesker, skæbner og begivenheder i barakbyen Bregnebakkeby. Her bor den 11-årige fortæller Majse med sin digtende og nervepillespisende mor og med sin fingernemme stedfar, der både kanlave automatiske nøgler til at åbne godsvogne med - og særdeles vellignende falske penge. Det sidste går naturligvis galt. Mange mærkelige, barokke og særprægede mennesker færdes her, og der skerting og sager. Så længe myndighederne ikke blander sig, er der varmt og godt, men myndighederne blander sig og "tvinger" Majse og vennen Muski ud på en langvarig flugt under dække af enspejderferie - for at Majse kan undgå at komme i familiepleje. Det undgår hun, og alt ender godt. Bogens "små" personer skaber selv deres tilværelse - ikke altid med lovlige midler, men de gørnoget, de forvalter deres pund, ogderved bliver bogen varm og underholdende. Den er velskrevet og fængslende, og den vil kunne give anledning til mangen en snak i dansktimerne - i f.eks. en 5. kl.Forsidebilledet er godt, og de 11-13-årige selvlæsere skal nok vide at sætte pris på bogen.


Det fri Aktuelt

d. 22. aug. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 22. aug. 1988


Jyllands-posten

d. 2. jan. 1989

af

d. 2. jan. 1989


Politiken

d. 14. sep. 1988

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 14. sep. 1988


Berlingske tidende

d. 9. jan. 1989

af

af

Kirsten Holst

d. 9. jan. 1989


Børn & bøger

årg 42, nr 2 (1989)

af

af

Mia

årg 42, nr 2 (1989)


Information

d. 2. feb. 1989

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 2. feb. 1989


Land & folk

d. 22. sep. 1988

af

af

Bodil Cold-Ravnkilde

d. 22. sep. 1988