Bøger / faglitteratur / interviews

Livsberigende kommunikation : om konflikter og deres fredelige løsning med Ikkevoldelig Kommunikation : en samtale med Gabriele Seils


Beskrivelse


I interviewform uddybes emnet girafsprog (ikke-voldelig kommunikation). Om at ændre folks sprog, så det ikke udtrykker kritik, vurderinger, domme og krav.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2006

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 10. apr. 2006

Ophavsmanden til begrebet "girafsprog" (ikkevoldelig kommunikation) uddyber i denne bog dette emne i interviewform. Rosenbergs ærinde er at ændre folks sprog, så det ikke udtrykker kritik, vurderinger, domme og krav ("statisk sprog"). Altså væk fra rigtigt og forkert. Det skal erstattes af en bevidsthed om behov og om at stå ved egne og andres følelser og behov, tage ansvar for egne handlinger og udtrykke sig i behovssprog. Her er det følelsernes strøm, som er det afgørende, snarere end løsningsforslag og gode råd. Rosenberg tror på en form for guddommelig energi hos alle, som alle bør være opmærksom på. Han er påvirket af Daniel Coleman, Buber, Gandhi og buddhismen. Sprogligt forståeligt for et bredt publikum, bl.a. gennem mange eksempler, situationsbeskrivelser og billeder, såsom "den indre dommer" og "den indre vælger". Rosenberg (f. 1934) er oprindeligt uddannet psykolog, men forlod erhvervet for bl.a. at blive taxichauffør. Har nu eget center for ikkevoldelig kommunikation og lever af at afholde kurser, kaldet "empatisessioner" for tilsyneladende uløselige konflikter, fx incestofre og deres fædre, sorte og hvide i USA og serbere/kroatere. Tre af hans bøger findes på dansk. Denne adskiller sig ved at være i interviewform. Den henvender sig til såvel fagfolk som interesserede i håndtering af konflikter.