Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Løgn


Beskrivelse


1950. Lars er arbejdsdreng og synes, at han står i skyggen af vennerne, der er i lære eller går på gymnasiet. Derfor vikler han sig ind i et net af løgne om sine fremtidsudsigter.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne roman er en fortsættelse af Brobisser (84) og Tæv (85). Året er 1950, og hovedpersonen Lars arbejder på en cykelfabrik som arbejdsdreng, hvad der på ingen måde tilfredsstiller ham. Dakammeraten Knud er i smedelære, og da Knuds søster Connie, som Lars er alvorligt forelsket i, tilsyneladende problemfrit kan gå den lige vej til en dyrlægeuddannelse, føler Lars sig mindre værd ogbange for at blive fremmed for sine venner, ikke mindst i forhold til Connie, og derfor er der vel heller ikke noget at sige til, at han begynder at lyve sig bedre end han er. En uskyldigfantaseren om, at han skal i købmandslære hos sin rige købmandsonkel og arve butikken osv., men en fantaseren, der bliver til en tyk løgn, der binder ham så meget, at der over for kammeraterne mået grådkvalt sammenbrud til for at løse den konflikt, der har rumsteret i ham. Og da Connie ikke svigter ham i det afgørende øjeblik - men vel kommer til at synes mere om ham - kan læseren åndelige så lettet op som Lars.Historien kan forekomme enkel og banal, men den er fortalt med indlevelse og varme i et ligefremt og dialogrigt sprog og kan læses fra omkring 6. kl. -og da der er fineog sikre skildringer af arbejderklassen anno 1950 er den absolut også anvendelig i en UV-situation om efterkrigstiden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Selvstændig fortsættelse til Brobisser og Tæv. Året er 1950. Lars og Knud er gået ud af skolen, men Connie skal i gymnasiet for at blive dyrlæge. Knud er i lære som smed, hvorimod Lars månøjes med et trivielt job som arbejdsdreng. Friheden, som Lars gik og drømte om, er det så som så med, når man er nederst i hierarkiet og hele tiden har værkførerens ånde i nakken. Bogensepisodiske handling strækker sig over nogle uger i Lars' liv. Lars er forvirret og søgende og kan ikke finde sig selv. Han føler sig underlegen i forhold til Knud og Connie, som "er noget", og forat imponere dem vikler han sig ind i nogle løgnehistorier. På sit arbejde siger Lars fra over for værkføreren, bliver smidt ud og hvad så? Lars er vild med Connie, men det er også svært at få holdpå alt det med følelser og seksualitet. - Bogen rummer et stilfærdigt, følsomt og nuanceret portræt af en arbejdsdreng på tærsklen til voksenlivet. Den indeholder også den varme, indlevelse ogsolidaritet med dem på bunden afsamfundet, som er styrken i John Nehms forfatterskab. Bogen er lige så god som de første i serien, men opleves samtidig som en gentagelse af temaerne i tidligerebøger og bringer som sådan ingen fornyelse. Let at gå til fra tolv år. Forsiden af Patrick Wilmot er fin og appellerende.


Politiken

d. 7. jan. 1987

af

af

Ingerlise Kofoed

d. 7. jan. 1987


Berlingske tidende

d. 20. maj 1987

af

af

Kirsten Holst

d. 20. maj 1987


Plys

1987

af

af

Birger Hauptmann

1987


BUM

årg 5, nr 6 (1987)

af

af

Erik Boas Pedersen

årg 5, nr 6 (1987)