Bøger / faglitteratur / billedværker

Lommetørklædesamlinger


Beskrivelse


Samling af 82 forskellige lommetørklæder, som journalisten og forfatteren Gerd Laugesen (f. 1979) gennem en årrække har tegnet på med voks, tusch, farveblyant og akvarel og ikke mindst beskrevet med en række digte og sentenser skrevet med gammeldags skrivemaskine.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2012

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 19. dec. 2012

Er det en digtsamling, en kunstbog eller en kulturhistorisk bog? Håndarbejdsvinklen vil især betage kvinder. Den løse samling med snore gør den svær at håndtere i biblioteker.

Gerd Laugesen har gennem år samlet lommetørklæder af stof. I denne fotobog præsenterer hun 82 af dem og et laksefarvet silkebånd, der optræder to gange. Lommetørklæderne er af bomuld, hør eller silke. Der er lommetørklæder med tern, striber, tryk, hvide, broderede, med hæklede, kniplede, orkerede, maskinsømmede eller hulsømmende kanter. En del af lommetørklæderne er bemalede af G.L., andre beskrevne; men de fleste har været en tur gennem skrivemaskinen. Det er gået bedst med de tynde bomuldslommetørklæder, mens silkelommetørklæderne er skredet i skrivemaskinen med en temmelig sejlende tekst til følge. Teksterne er overvejende digte, og samme tekst kan forekomme flere gange. Det er eftertænksomme digte, der funderes over verdens gang, naturen og sproget. Især dyrkes sproglige finurligheder som her på et hvidt lommetørklæde med smal hæklet kant: "Har græskar egentlig blodkar?/ Har blodbaner fodboldbaner?/ Har sammensætninger modsætninger?" Eller et hvidt lommetørklæde med blå broderede blomster og en knipling: "Klæder tør/ hvor andre tier". Min nysgerrighed pirres af billederne af de mange forskellige lommetørklæder. For mig overtrumfer de det sproglige indhold.

Lidt som et museumskatalog. Digtene kan minde om Ida Hamres eftertænksomme digte I det fri.

Jeg er mere betaget af håndarbejdet end af digtene.


Politiken

d. 15. dec. 2012

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 15. dec. 2012


Standart

Årg. 27, nr. 1 (2013)

af

af

Tobias Skiveren

Årg. 27, nr. 1 (2013)