Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Måneskin


Beskrivelse


Krimi. Bjarke bor på Færøerne. Da et maleri forsvinder under et indbrud, bliver han blandet ind i sagen sammen med sin ven og sin søster. Men hvad med Bjarkes far? Han er måske indblandet i sagen?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Bo Knudsen

2008

Børnekrimi der foregår på Færøerne. Forsiden, med tre børn, set gennem en knust rude, er lidt for stilfærdig til at appellere til målgruppen. Fritidslæsning fra ca. 10 år.

Bogen er den færøske vinderbog i en konkurrence udskrevet af projektet "Nye børnebøger på færøsk, grønlandsk og samisk". Bøgerne udkommer samtidig på disse sprog + dansk. Bjarke bor på Færøerne. Da et maleri forsvinder under et indbrud, bliver han blandet ind i sagen sammen med sin ven og sin søster. Og så er der noget lusk med faderen. Forældrene er skilt og kammeraten er fra Bulgarien. Så foruden sagen om tyveriet hører vi om børnenes liv i familien med drilleri, problemer og glæder. Læsere på Færøerne vil genkende lokale islæt, fx radioværter og bygninger, mens danske børn vil opdage hvor lidt forskel, der er på børn i de to lande. Indenfor genren en ganske velfortalt historie, men med et lidt for stille plot. Appellerende farvelagte stregtegninger.

Uden at ligne direkte lægger bogen sig, med sin lette realisme, op ad en serie som Det seje sjak og fx Desertørerne (2006/08).

Det er godt, at der er nye færøske børnebogsforfattere. Bogen her ligger ikke i den dårlige ende af børnekrimierne, men heller ikke i den bedste. Og der er for lidt lokalt islæt til at danske børn får et særligt indtryk af Færøerne her. Så en traditionel, let socialrealistisk, børnekrimi, hvis forside desværre ikke appellerer.