Bøger / faglitteratur / erindringer

Mad & mennesker : erindringer og historier om to livs måltider


Beskrivelse


Københavnerdrengen fra kunstnerhjemmet James Price (f. 1959) og bondedrengen Søren Ryge Petersen (f. 1945) fra Sønderjylland fortæller om måltider i deres liv, hvor og med hvem spiste de? De er vokset op næsten samtidigt, men madmæssigt var der en verden til forskel. Erindringerne er krydret med opskrifter.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2012

af

af

Rikke Bruun

d. 12. dec. 2012

Sammen har Søren Ryge og James Price skrevet en bog til de læsere, der interesserer sig for dansk madkultur og madhistorie. Bogen indeholder enkelte opskrifter, men det er mest til inspiration.

Søren Ryge Petersen (f. 1945) og James Price (f. 1959) fortæller i denne bog om deres minder og oplevelser omkring mad. Søren Ryge er opvokset lige syd for den dansk/tysk grænse i en lærerfamilie med bonderødder, og James Price er opvokset i København i et kunstnerhjem, hvor specielt faderens eksperimenterende madlavning har sat spor. Sørens barndomsmåltider er præget af selvforsyning og er meget traditionel. Måltiderne, som James husker, er næsten så forskellige fra Sørens, som de kan være, og er formet af en helt anden livsstil. De to forfattere fortæller uafhængigt af hinanden om deres liv med mad, men bogens fortællinger kædes sammen af deres 4 møder med tilhørende servering.

Begge bogens forfattere har tidligere udgivet bøger; James Price er medforfatter på flere kogebøger, hvor Søren Ryge tidligere har beskæftiget sig med andres erindringer. Biografier med referencer til mad har oftest en problematiseret tilgang, såsom Maria Hirses Når mad er din fjende, 2010 som omhandler spiseforstyrrelser.

På trods af at de to forfattere er opvokset i nogenlunde samme tid, er deres liv præget af vidt forskellige tilgange og forhold til mad. Sammen bringer de os godt rundt i den danske madkultur de seneste årtier, og kontrasterne er med til at gøre bogen til spændende læsning.


Politiken

d. 22. dec. 2012

af

af

Edel Hildebrandt

d. 22. dec. 2012