Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Magnus på kattehotel


Beskrivelse


Billedbog. Katten Magnus' ophold på kattehotel bliver en prøvelse for både hotelejerne og de andre pensionærer, selv om Magnus selv synes, at han er den mest velopdragne og omgængelige kat.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 1998

af

af

Lis Eriksen

d. 25. sep. 1998

Bogen er en billedbog for børn fra omkring 3 år, hvor hovedpersonen katten Magnus giver mindelser om en anden nydelseslysten kat nemlig Garfield. Men, hvorvidt billedbogslæsere forstår humoren i denne bog, der balancerer på kanten af det ironiske, er et spørgsmål. Humoren udtrykkes ved, at der bogen igennem er divergens imellem tekst og illustration, hvor den kortfattede tekst hele bogen igennem beskriver en næsten dydig kat, imens illustrationerne udtrykker det modsatte - nemlig en kat, der er både doven og selvhævdende og som hele tiden er en direkte prøvelse for for sine omgivelser. Som identifikationsfigur kan katten Magnus volde sine læsere problemer, da den aldersgruppe, der er bogens målgruppe almindeligvis tager alt meget bogstaveligt. Illustrationerne er udtryksfulde stregtegninger i løs streg med et fint farvevalg, og de udtrykker megen humor. Forsideillustrationen viser den smilende og buttede Magnus mageligt henslængt i en sofa, og bagsidetekst- og illustration lægger op til handlingens dobbelttydighed.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 1998

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 25. sep. 1998

Det er en billedbog med to modsatte historier, en sproglig og en illustrativ. Katten Magnus fortæller sin egen version af sit ophold på en kennel, mens billederne fortæller en helt anden. Det giver et paradoks, der rummer både ironi og megen humor. Hvis bogen alene billedlæses, vil de gennemillustrerede opslag give en fuldgyldig historie, der fra først til sidst viser en rød kat, der på alle måder tyranniserer sine omgivelser, både kennelens ejere og de andre dyregæster. Tegning og udtryk siger alt i hver en omhyggelig detalje, og her er meget at iagttage, konkludere på og more sig over. Streg og farver giver bogen en lethed, der motiverer latteren. Men når Magnus selv fortæller, røber han en selvforherligelse og egoisme af værste slags, og denne side ses kun ved læsning. Teksten indskrænker sig til en enkelt linje pr. side plus plakatpåskrifter og vil hurtigt kunne selvlæses/gættes omkring det første skoleår. Men dobbeltheden vil blive opfattet også tidligere, og dette ekstra perspektiv vil sikkert betyde, at bogen vil blive brugt igen og igen og gerne sammen med en voksen. En forfriskende billedbogsnyhed til før og omkring skolestarten.