Ikke alle læsere af nordiske samfundskrimier vil føle sig hjemme i Lundbergs univers, men læserne af de første 2 bind i hans Malmø-serie vil også nyde denne sorte/lyriske udgivelse, der rummer 3. del også.
Bogen rummer 3 romaner, Ildslugeren (2006), Ledvogteren (2007) samt 3. del i serien Malmømanden, der udgives på dansk for første gang. Lundberg er også lyriker, hvilket ses i hans bøger, og måske endda mest udfoldet i Malmømanden. Sproget er i korte sætninger eller udsagn, og krimidelen er nedprioriteret i forhold til beskrivelserne af stemninger og især af byen Malmø som scene for handlingen og som desillusioneret sindbillede på et Sverige i konflikt med sig selv. Plottet kommer først for alvor i gang i sidste halvdel, hvor Niels Forsberg og hans specialenhed sættes ind i opklaringen af en række voldtægter af indvandrerkvinder. Sagen tager overraskende drejninger og er et godt plot, der primært bruges i tegningen af et billede i mørke og dystre farver af en kriseramt by og et overvågningssamfund.
Lundberg skriver i en genre og stil for sig selv, jeg kan ikke finde andre sammenlignelige forfattere blandt samfundsrelaterede krimier. Forlagets disposition med 3 romaner i ét bind og heraf en udgivet for første gang er lidt speciel. Nu venter vi bare på de sidste 2 bind i serien.
Lyrisk og dyster beskrivelse af Malmø som billede på et Sverige i krise på flere måder og en meget interessant samfundskrimi - helt anderledes end genrens massive mainstream.