En ung kvinde glider ud i surrealistiske drømme, syner, depressioner og psykoser, der fører til indlæggelser. En læseoplevelse, man ikke sådan ryster af sig, og som kan anbefales alle, der vil udfordres litterært eller som arbejder med psykisk syge.
Hovedpersonen fortæller om sit liv fra seks-årsalderen og et voksenliv, hvor hun bor skiftevis i Paris og Berlin. Hun er psykisk syg og bliver indlagt på psykiatriske klinikker, undertiden med tvang. Hendes ophold dér er angstfremkaldende, men glimtvis finder hun overskud til at skrive eller tegne. Unica Zürn (1916-1970) er tysk forfatter og billedkunstner og boede mange år i Paris. "Manden i jasminen" udkom på fransk 1971, på tysk i 1977. Olga Ravn har gendigtet anagramdigtene og skrevet efterord om dem. På dansk har vi Zürns Mørkt forår.
Sproget, fortællingen og anagramdigtene støtter smukt det surreelle, psykotiske univers. Rystende er beskrivelsen af indlæggelser med spændetrøje og tvang. Men midt i alt dette hæger hovedpersonen om et lyspunkt allerinderst inde, manden i jasminen. Han var en vision, hun havde som barn, som repræsenterer kærlighed og værn mod seksualitet. En mærkelig, uafrystelig læseoplevelse og en væsentlig udgivelse.
Kvinder i psykiatrien midt mellem virkelighed, det surrealistiske og det psykotiske findes også i Den ovale dame & andre fortællingerHinsides, mens Helga Johansens Hinsides er et godt bud på et ældre dansk værk med samme tematikKvinder i psykiatrien midt mellem virkelighed, det surrealistiske og det psykotiske findes også i Den ovale dame & andre fortællinger, mens Helga Johansens er et godt bud på et ældre dansk værk med samme tematik.