Bøger / skønlitteratur / roman

Manden i jasminen : indtryk fra en sindssygdom


Beskrivelse


En ung kvinde glider længere og længere ud i surrealistiske drømme, syner, depressioner og psykoser, der fører til indlæggelser på psykiatriske klinikker. Samtidig kæmper hun for at opretholde sit liv som kunstner.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2017

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 1. sep. 2017

En ung kvinde glider ud i surrealistiske drømme, syner, depressioner og psykoser, der fører til indlæggelser. En læseoplevelse, man ikke sådan ryster af sig, og som kan anbefales alle, der vil udfordres litterært eller som arbejder med psykisk syge.

Hovedpersonen fortæller om sit liv fra seks-årsalderen og et voksenliv, hvor hun bor skiftevis i Paris og Berlin. Hun er psykisk syg og bliver indlagt på psykiatriske klinikker, undertiden med tvang. Hendes ophold dér er angstfremkaldende, men glimtvis finder hun overskud til at skrive eller tegne. Unica Zürn (1916-1970) er tysk forfatter og billedkunstner og boede mange år i Paris. "Manden i jasminen" udkom på fransk 1971, på tysk i 1977. Olga Ravn har gendigtet anagramdigtene og skrevet efterord om dem. På dansk har vi Zürns Mørkt forår.

Sproget, fortællingen og anagramdigtene støtter smukt det surreelle, psykotiske univers. Rystende er beskrivelsen af indlæggelser med spændetrøje og tvang. Men midt i alt dette hæger hovedpersonen om et lyspunkt allerinderst inde, manden i jasminen. Han var en vision, hun havde som barn, som repræsenterer kærlighed og værn mod seksualitet. En mærkelig, uafrystelig læseoplevelse og en væsentlig udgivelse.

Kvinder i psykiatrien midt mellem virkelighed, det surrealistiske og det psykotiske findes også i Den ovale dame & andre fortællingerHinsides, mens Helga Johansens Hinsides er et godt bud på et ældre dansk værk med samme tematikKvinder i psykiatrien midt mellem virkelighed, det surrealistiske og det psykotiske findes også i Den ovale dame & andre fortællinger, mens Helga Johansens er et godt bud på et ældre dansk værk med samme tematik.


litteratursiden.dk

d. 28. sep. 2017

af

af

Cecilie Flinck

d. 28. sep. 2017

Efter mere end 40 år foreligger det virkelighedssprængende værk nu på dansk. Et dybt fascinerende indblik i den forryktes verden. Som undertitlen ’Indtryk fra en sindssygdom’ peger på, er den selvbiog...


Ugeskrift for læger [online]

d. 6. aug. 2018

af

af

Birgit Bundesen

d. 6. aug. 2018


Politiken

d. 30. sep. 2017

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 30. sep. 2017


Weekendavisen

d. 22. sep. 2017

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 22. sep. 2017


Standart

Årg. 32 nr. 1 (2018

af

af

Camilla Skovbjerg Paldam

Årg. 32 nr. 1 (2018