Bøger / skønlitteratur / roman

Min elskede psykose


Beskrivelse


Mens Annika tæller ned til sit iscenesatte selvmordsspring fra Rundetårn, kommer hendes sygdomshistorie til hende i flashbacks. En besættende forelskelse i en kollega blev fatal og lidelsesfuld og skubbede virkelighedsopfattelsen ud af proportioner.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2017

af

af

Helle Winther Olsen

d. 12. dec. 2017

Præcis 20 minutter er der, til hovedpersonen springer ud fra Rundetårn. Hun er psykisk syg, men hvordan er hun nået hertil? Flashbacks til perioder og episoder i hendes psykotiske liv oprulles for læsere , der har interesse for at læse sygdomshistorier.

Romanen tæller ned til, at Annika - maniodepressiv sygeplejerske og mor til tre - vil foretage sit iscenesatte selvmordsspring fra toppen af Rundetårn. Bakket op af sin selvhjælpsgruppe, forhindres redningstjenesten i at gribe ind. Gennem tilbageblik på Annikas voksne liv hører vi om hendes psykose, der udløses af en voldsom besættelse af en mandlig kollega og medfører en forvrænget virkelighedsopfattelse. Den koster hende dyrt i både ægteskab og i moderrollen. Som fortaler for aktiv dødshjælp til psykisk syge kommer hun på kant med SIND og tager så skæbnen i egen hånd.

Bogen skal fremhæves for sit mod til at skildre en maniodepressiv psykose og sin insisteren på retten til selvmord. Man kunne savne nogle mellemregninger omkring dele af livsforløbet, som ville bidrage til en dybere og større forståelse for hovedpersonens sygdom og handlemønstre. Der er lidt sprog- og stavefejl og af og til et klichefyldt sprog, men alt i alt glider historien dog ukompliceret og letforståeligt afsted.

Psykisk sygdom er velbeskrevet i litteraturen fx Min ukendte brorDør til et værelse og Dør til et værelse. Denne roman supplerer emnet med et enkelt sprog og en overskuelig opsætning, som vil tiltale knap så rutinerede læserePsykisk sygdom er velbeskrevet i litteraturen fx Min ukendte bror og . Denne roman supplerer emnet med et enkelt sprog og en overskuelig opsætning, som vil tiltale knap så rutinerede læsere.