Værket henvender sig bredt til alle læsere af verdenslitteraturens store, vigtige romaner, også fra tidligere epoker.
I denne store roman fra 1849 anvender Herman Melville træk fra den picareske roman sammen med træk fra såvel den filosofiske som den satiriske i en helt personlig udgave. Den anonyme fortæller rømmer med et par fæller fra en hvalfisker og styrer i en stjålet jolle ud over Stillehavet mod et fjernt ørige, Mardi (måske det bundløse dyb, den store tomhed). Undervejs befrier de den underskønne Yillah fra ofring men forfølges herefter af hendes bødler. Yillah kommer med til Mardi men forsvinder, hvilket bringer fortælleren og hans gruppe ud på en eftersøgning igennem det vidtstrakte ørige, hvor de ø for ø præsenteres for forskellige styreformer, vidt forskellige mennesker og begivenheder, der spejler verden. Som tema midt gennem spændende oplevelser og utrolige syner i den lange søgen efter Yillah ligger en søgen efter svar på tilværelsens gåder. De fx mange satiriske optrin indlejres i meget smukke, intense og sansede billeder af natur og (navnlig havets) dyreliv, ligesom de indlagte digte er af stor, original virkning.
Udgivelsen er et led i forlagets fortjenstfulde projekt med at oversætte, hvad vi på dansk har haft som en smertelig lakune i oversættelseslitteraturen og kan anvendes som de tidligere.
Et vedkommende brag af en roman, vidtløftig, måske, men også ødsel og overdådig, tæt på mesterværket Moby Dick i fremstillingsevne og originalitet.