Bøger / faglitteratur

Marias planter : himlen ned på jorden


Beskrivelse


Præsentation af ca. 60 planter, der relaterer sig til Jomfru Maria. Introduktion til planternes historie, deres symbolik og de legender, der knytter sig til dem.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lise Widding

2007

Planternes symbolske betydninger har som så mange andre sagn og legender været en del af en folkelig viden, som forlængst er gået tabt. Anemette Olesen har her fundet frem til en række almindelige planter med tilnavne knyttet til Jomfru Maria, og bogen henvender sig til dem, der er interesserede i planternes kulturhistorie og symbolik.

Anemette Olesen har især skrevet om krydderurter og andre af køkken- og frugthavens afgrøder, men hun har også beskæftiget sig med klosterhaver og planternes medicinhistorie. Bogens 70 planter fra Agersnerle til Ærenpris har fået hver sit afsnit med et fotografi og en tegning, ofte hentet fra gamle urtebøger. Anemette Olesen fortæller om plantens tilnavne, om de legender, der er knyttet til den og også ofte om den medicinske anvendelse, planten har haft. Der er også små fortællinger om mariehønen, marieglas og korsedderkoppen. Mange af bogens illustrationer er gengivelser af malerier og stik fra middelalderen, hvor der ofte er tale om blomstersymbolik, men der mangler helt angivelser af titel og kunstner.

Der er ikke andre danske titler om Marias blomster.

En gennemgang af de legender, der knytter sig til 70 almindelige planter, der alle har navne eller tilnavne med forbindelse til Jomfru Maria. Bogen er fint illustreret med fotografier og tegninger af planterne og med mange eksempler på middelalderkunst med blomstersymbolik, desværre uden angivelse af kunstner.